IniciIl·luminació
Il·luminació: Informació tècnica i idees per innovar amb els teus projectes d'arquitectura i interiorisme

L’arquitectura i l’interiorisme són dos camps que evolucionen de forma constant, jugant amb elements impossibles per crear espais innovadors, originals i sorprenents, alhora que pràctics i funcionals.

La il·luminació ha estat sempre una de les eines més útils per aconseguir aquests resultats, i és per això pel que els estudis d’arquitectura i interiorisme més reconeguts i exitosos estan sempre al dia de les últimes tendències quant a tipus d’il·luminació, informació tècnica i noves idees per incorporar a qualsevol projecte i fer-lo brillar.

Descarrega el catàleg FARO 2021! Amb tots els nous dissenys d’aquest any

 

Si tu també vols conèixer tots els detalls que poden marcar un punt diferencial en els teus projectes d’il·luminació, has arribat al lloc adequat.

 

 

 

1.  Il·luminació arquitectònica: què és i quina importància té

Tot i que la llum és important en el dia a dia de les persones per poder portar a terme gairebé qualsevol activitat, la importància de la llum en arquitectura es deu més aviat al fet que gràcies a ella es pot aconseguir canviar l’estat d’ànim i influir emocionalment a les persones

 

 

 

Una il·luminació adequada millora l’estat d’ànim i els nivells d’energia, mentre que una il·luminació deficient contribueix a provocar deficiències en el cos. I és que la qualitat de la il·luminació afecta directament la concentració, l’apetit, l’estat d’ànim, entre molts altres. 

La il·luminació és especialment important a la vida de les persones, ja que l’efecte que genera succeeix de forma inconscient. Si no es planifica correctament, no es podrà aconseguir un ritme circadiari saludable ni s’obtindrà l’energia necessària per al dia a dia.

En definitiva, per a què serveix la il·luminació arquitectònica?

2. Tendències en il·luminació per a interiorisme i arquitectura

 

 

Materials naturals, lluminàries integrades a les parets, lluminària de sostre… El sector de l’arquitectura i el de l’interiorisme canvien constantment, i pot ser que el que fins ara funcionava i era adorat per tots, demà ja estigui passat de moda.

En aquests sectors, mantenir-se al dia respecte a les últimes tendències és crucial per aconseguir resultats dels quals tots parlin. Ja no només es tracta d’utilitzar materials més pràctics o jugar amb les formes, perquè amb el pas dels anys i l’evolució de les tecnologies, eines com la il·luminació artificial han permès que la innovació en aquests sectors es faci amb passes de gegant. 

La il·luminació s’ha convertit en un element tan imprescindible per a qualsevol disseny i projecte, que les formes d’aplicar-la, crear sensacions i efectes, i fins i tot el tipus d’il·luminació a utilitzar, són factors dels quals hauràs d’estar molt pendent per no perdre’t ni una idea.

 • Vols resultats al dia amb les últimes innovacions? T’expliquem totes les noves idees d’il·luminació.

3. Llum i disseny

 

 

Quan parlem de projectes de disseny d’interiors, la llum és un dels elements més importants. Amb la llum natural es poden fer brillar les parts més originals d’un espai.
Però no només això, la llum és un factor que condiciona tot un projecte, la disposició del mobiliari, dels punts de llum, els colors que s’utilitzin a tot el lloc, etc. Es tracta sens dubte d’una eina per aconseguir dissenys més originals, però també d’un element que ha de ser curosament planificat perquè el resultat sigui tal com s’esperava.

 

 

4. Disseny d’il·luminació

En qualsevol projecte d’arquitectura o interiorisme, el disseny d’il·luminació és imprescindible per aconseguir la llum adequada en el lloc i el moment justos.

I és que la il·luminació té com a última finalitat il·luminar d’una manera suficient i que millor s’ajusti a cada una de les activitats que es duen a terme en un espai.
Això vol dir que cal un disseny minuciós i planificat per complir amb les funcions pràctiques i estètiques que ha de tenir, de forma que la disposició, intensitat i temperatura, entre altres factors, s’ajustin a cada moment concret i a cada lloc.

 

 

Tipus d’il·luminació

La llum natural condiciona molts aspectes de la il·luminació de qualsevol espai i, juntament amb la funcionalitat que tingui cada zona, determina en gran mesura els tipus d’il·luminació que existeixen.

I és que una zona exterior, condicionada per la llum del dia, a cada segon necessita un tipus d’il·luminació adaptada als moments en els quals hi hagi menys lluminositat i a l’espai que es pretén il·luminar, que, en el cas de les zones exteriors, sol ser més gran.

Els espais interiors, en canvi, tot i que també estan afectats per la llum natural al llarg del dia, requereixen sistemes d’il·luminació diferents, amb intensitats distintes a les de la il·luminació d’exteriors i amb altres funcions.
Hi ha també un altre tipus d’il·luminació, la decorativa, la finalitat de la qual també varia dels altres tipus esmentats anteriorment.

5. Il·luminació interior

La llum interior és important no només per poder-hi veure amb claredat, sinó també per crear espais bells que generin una sensació de confort i benestar, que permetin sentir-se a gust a les persones. Per a això, és clau tenir en compte factors com la intensitat de la llum que s’ha de rebre, la temperatura de color o l’espai per il·luminar. 

 

 

Tot i que la il·luminació interior ja es diferenciï per si mateixa de l’exterior, també pot variar molt depenent de la finalitat de les instal·lacions que s’il·luminin.
Cada tipus d’il·luminació és adequada per a determinades activitats, per tant, fins i tot tractant-se d’interiors, pot variar bastant d’espais com oficines o restaurants als habitatges.

 

 

Il·luminació d’oficines

Dins de les instal·lacions d’una oficina podem trobar diversos tipus d’il·luminació:

 • General:és la il·luminació que s’utilitza a les zones de treball, per això és important que sigui uniforme i generi bona visibilitat.
 • D’accent o decorativa:s’utilitza només per ressaltar parts importants a manera de decoració.

 

Il·luminació de restaurants

Quan parlem de la il·luminació de restaurants hi ha tres zones importants:

 • la llum de la barra 
 • la llum d’ambient 
 • la llum de les taules 

La barra és un punt del restaurant que ha d’atraure els clients, per la qual cosa cal utilitzar un tipus d’il·luminació que pugui emmarcar aquest espai

La il·luminació d’ambient ha de ser càlida i suau, de forma que creï un ambient relaxat i proper. En canvi, la il·luminació de les taules, ha de ser suficient per il·luminar els plats, però sense enlluernar els comensals. 

S’aconsella plantejar una il·luminació versàtil que eviti les lluminàries de suspensió. Aquestes últimes se solen instal·lar en punts fixos i, si es recol·loquen les taules per necessitat, poden quedar desquadrades.

 

Il·luminació interior d’habitatges

 

Els habitatges solen combinar a l’interior llums de diferents tipus. No només canvia la il·luminació en funció de cada estança, sinó que també es combinen llums distints a les mateixes zones que puguin servir per a moments diferents.

Mentre que zones com els dormitoris o la sala solen tenir una llum càlida i difusa, altres parts de la casa com la cuina o el bany solen tenir una llum d’accent a les zones de treball i neutra o càlida. Tanmateix, a gairebé qualsevol espai d’una casa es pot combinar la llum general amb llums d’accent, per tenir la il·luminació perfecta a cada moment del dia.

 

 

Il·luminació per al retail

La il·luminació és un element clau en el sector del retail, que amb una correcta planificació pot suposar un impuls per transmetre la imatge de marca i fins i tot ajudar a incrementar les vendes.

Les diferents parts d’una botiga com la caixa, l’aparador o la zona de rebaixes poden cridar molt més l’atenció i fins i tot incentivar la compra si la il·luminació crea l’ambient adequat per atraure els consumidors.

Per això, en aquest sector hi ha tres tipus d’il·luminació importants:

 • La llum decorativaque ajudi a crear un ambient modern i d’acord amb la imatge de marca 
 • La il·luminació d’accentper ressaltar determinades peces o determinats preus 
 • La llum generalper crear un ambient còmode que convidi els consumidores a entrar, i veure bé les peces, els colors i teixits. 

En el retail és especialment important prestar atenció al CRI o Color Rendering Index. Aquest valor mesura la capacitat d’una font de llum de reproduir els colors de manera fidel en comparació amb una font natural com el sol. Com més proper a 100 sigui el CRI, més gran serà la perfecció quant a la reproducció dels colors.

 

 

6. Il·luminació exterior

La il·luminació exterior és tota la que s’utilitza per obtenir més visibilitat en exteriors quan arriba la nit i la llum natural ja no és suficient. 

En aquest sentit, il·luminar zones exteriors ajuda a mantenir segures les zones de pas, a orientar-se i veure correctament els obstacles. També pot ajudar a dissuadir els lladres, perquè una casa il·luminada és indicatiu que està habitada.

En ubicar les lluminàries a l’exterior, cal utilitzar-les amb protecció enfront de l’aigua, la humitat i altres inclemències. Aquest factor de protecció es mesura mitjançant l’IP o índex de protecció. 

En aquest sentit, hi ha diferents tipus d’il·luminació d’exteriors depenent de la funció i del lloc al qual es destinin, ja que alguns exteriors com les terrasses solen tenir un espai limitat i fins i tot una teulada, mentre que altres espais com els jardins necessiten il·luminar una zona molt més gran i sense reflexos.

 

 

Il·luminació de jardins

En els jardins és habitual utilitzar lluminàries d’accent per ressaltar arbres, arbustos i altres elements decoratius. Aquest tipus d’il·luminació ornamental és molt decorativa, ja que utilitzem la vegetació i les textures per donar vida al nostre jardí.

També és una bona idea utilitzar il·luminació de senyalització amb lluminàries de paret, balises o il·luminació rasant per aconseguir donar llum a camins i zones de pas del jardí. És una il·luminació rasant a terra que ens permet veure bé per on caminem.

Finalment, s’instal·la il·luminació general en aquelles zones on necessitem un punt més de llum, com pot ser en zones d’estar, menjadors exteriors i barbacoes.

 

 

Il·luminació de terrasses

A causa de la funció que tenen, es poden trobar a les terrasses determinades zones on es combini la il·luminació general amb alguns llums d’accent, tant per obtenir un bon resultat estètic com per dur a terme activitats com llegir o menjar amb la visibilitat suficient per fer-ho còmodament a la nit.

 

 

 

Il·luminació encastada de terra exterior

Aquest tipus d’il·luminació per a exteriors és comuna per il·luminar zones de pas, camins en un jardí o aconseguir una llum suau que il·lumini tot l’espai a l’aire lliure

Hi ha un tipus de lluminàries, les encastades de llum rasant, que són ideals per accentuar les superfícies texturitzades i afegeixen una tercera dimensió a les façanes.

 

7.Il·luminació decorativa

La il·luminació decorativa en exteriors té com a objectiu crear un ambient agradable i relaxant per dur a terme activitats com llegir, descansar, fer-la petar, etc.

 

 

Per aconseguir això es poden combinar diferents tipus d’il·luminació com aplics, lluminàries de peu o de sobretaula o tires LED. La clau d’aquesta il·luminació és que ja suposa un element decoratiu en si i, a més, està preparada per resistir a l’acció d’agents externs com la calor del sol o la pluja. 

Aquí és important una altra vegada tenir en compte l’ús de lluminàries amb protecció IP, és a dir, que pugui superar l’efecte d’agents externs. L’índex IP es mesura amb dos nombres, el primer fa referència a la protecció contra elements sòlids i el segon enfront d’elements líquids.

Projectes d’il·luminació

Els projectes d’il·luminació tenen com a finalitat elaborar un pla o disseny utilitzant els tipus d’il·luminació més adequats per millorar un lloc i crear espais confortables. Al final, es tracta de generar ambients de benestar i segurs mitjançant resultats estètics i espais originals i pràctics.

8.Tècniques d’il·luminació

Un professional que dugui a terme un projecte d’il·luminació ha de conèixer les tècniques d’il·luminació que siguin tendència i que més convinguin a cada espai.
Des de l’aprofitament de la llum natural fins a la integració de la llum artificial, cada tècnica d’il·luminació és adequada per a uns espais i unes activitats concretes, però cal tenir aquests coneixements perquè el projecte d’il·luminació sigui un èxit.

 

 

Instal·lació d’il·luminació

 

 

Per aconseguir bons acabats i cap errada tècnica, tota la il·luminació exterior l’ha d’instal·lar un professional qualificat
En els casos en els quals la instal·lació és complexa, el millor és acudir a experts com FARO, que puguin planificar els punts de llum, assessorar sobre el tipus d’il·luminació més adequada per a cada zona i dur a terme tota la feina tècnica necessària.

Lluminària

En general, s’anomena lluminària a l’aparell que allotja una o diverses làmpades i els equips auxiliars. S’utilitzen per reflectir o dirigir la llum, a més de tenir una funció de protecció a la làmpada. 

Aquests components fan que la il·luminació no espurnegi, tingui una bona distribució i estigui ben protegida de cops o de qualsevol factor extern que la pugui afectar. 

En funció de l’espai per al qual estigui destinada, podem trobar diferents tipus de lluminàries.

 

 

9.Tipus de lluminàries

Podem trobar tants tipus de lluminàries com objectius pugui tenir un projecte d’il·luminació. En funció de l’espai que es vulgui il·luminar i de les activitats per a les quals hagi de servir, la lluminària podria ser lineal, encastada, de suspensió, etc.

 

 

Lluminària lineal

Tal com indica el seu nom, es tracta de lluminàries en línia que s’estenen sobre l’arquitectura o els detalls de disseny d’un espai per ressaltar formes, textures i colors.

Ofereixen una llum uniforme i general sense enlluernaments, i poden ser de dos tipus:

 • Lluminària lineal encastada: Incrustada en parets i sostres.
 • Lluminària lineal superfície: Lluminària suspesa o adossada al sostre.

 

 

Aplics de llum

La lluminària de superfície de paret es col·loca a les parets i serveix tant per il·luminar com d’element decoratiu.
Es tracta d’un tipus de lluminària molt utilitzada en habitatges, terrasses i jardins.

 

Lluminària encastada

La lluminària encastada és aquella la qual es pot encastar a terra, a la paret o al sostre, i serveix tant per crear llum indirecta com llum d’accent com, per exemple, els focus encastats. Aquests se solen utilitzar com un llum focalitzat per ressaltar zones o elements concrets com quadres o prestatgeries a causa del seu angle d’obertura.

Amb aquest tipus de lluminària és important tenir en compte factors com el disseny o l’angle de la llum.

 

 

Lluminària de suspensió

La lluminària de suspensió és de les més utilitzades i un dels tipus de lluminàries més antics. Es tracta d’aparells que pengen del sostre, on l’alçària resulta un factor important que cal tenir en compte

 

 

Ventilador de sostre amb llum

Els ventiladors de sostre amb llum són la forma de combinar il·luminació, disseny i frescor en un mateix element pràctic. Aquests ventiladors amb llum aporten una il·luminació difusa i general perfecta per a dormitoris, sales d’estar o salons.

 

10. Tipus de llum

Segur que si penses en la llum que utilitzes a casa mentre llegeixes, la llum d’una discoteca a la nit o la llum d’un restaurant al migdia, pensaràs que tenen poques coses en comú.

¡Descarrega't el Catàleg FARO 2021! Amb tots els nostres dissenys d'aquest any

I és que, tot i que tota la il·luminació té com a objectiu aportar llum, existeixen molts tipus de llum que, segons l’espai, el moment del dia o fins i tot l’activitat que realitzis, poden canviar molt.

 

Llum indirecta

Es tracta d’un tipus de llum que es projecta sobre una altra superfície de manera que la font no es pugui veure directament, perquè il·lumina a través de reflexos.

És una manera de decorar, il·luminar suaument i sobretot ressaltar les formes de parets, terres i sostres, per la qual cosa és molt utilitzada tant en arquitectura com en interiorisme.

 

Llum artificial

Són totes les llums que no són naturals, és a dir, que no són la llum solar. Aquesta llum està fabricada per les persones, i la podem trobar de formes i colors molt diferents.

Diferència entre llum natural i llum artificial

La principal diferència entre la llum natural i la llum artificial és que la segona pot ser manipulada i manejada com vulgui cadascú, mentre que la primera segueix sempre el mateix ritme.

La llum artificial pot ser molt variada, per la qual cosa ofereix també moltes més possibilitats que la llum natural amb relació a l’interiorisme. Amb ella pots posar les llums i les ombres exactament on vulguis, i pots transformar i fins i tot distorsionar espais.

 

 

Fonts de llum artificial

Tradicionalment, s’han utilitzat llums halògens o de baix consum. Tanmateix, els llums LED han aconseguit la millor relació entre qualitat de llum i consum energètic actualment. 

 

Tipus de llum artificial en arquitectura

D’entre tots els tipus de llum que hi ha, l’arquitectura se serveix principalment dels llums LED, per les infinites possibilitats d’aplicació i per l’eficiència energètica. A més, també s’utilitzen llums més o menys intensos, d’accent, difusos, amb diferents temperatures de color, etc.

Llum interior

El llum interior és un element molt important a la nostra vida diària, ja que és el responsable que puguem portar a terme qualsevol activitat, no només on no arriba la llum natural de l’exterior sinó també en moments del dia en els quals ja no hi ha la lluminositat suficient.

 

Llum ambient

El llum ambient és igual d’important que els altres. Tot i que sol ser més suau i no aporta massa lluminositat, per la qual cosa no és suficient per a determinades activitats, la seva funció és crear un ambient acollidor i relaxat. 

És el tipus de llum que s’utilitza en sales i zones de relaxació on no cal veure-hi amb massa claredat.

 

Com calcular la intensitat de la llum 

Un dels punts clau en un projecte d’il·luminació o en qualsevol feina de disseny, és la intensitat de la llum. És la intensitat de la il·luminació que necessita cada estança o espai per complir amb la seva funció sense ser molesta, desagradable o espatllar el resultat estètic.

Quan s’estudia la intensitat de la llum que ha de tenir un lloc concret, no és qüestió d’anar provant diferents llums amb intensitats variades, sinó de conèixer la necessitat de l’espai, la dimensió d’aquest i el mobiliari que hi ha.

En espais com els habitatges, el càlcul d’intensitat no sol seguir un patró concret, sinó que l’habitual és adaptar-se a les necessitats i preferències del client per triar la intensitat de la llum que més s’hi adapti.

En canvi, en projectes més complexos, s’utilitza majoritàriament el programari gratuït Dialux per realitzar càlculs lumínics fàcilment.

 

11.Què són els lúmens

Els lúmens són la mesura que s’utilitza per mesurar la quantitat de llum visible emesa per una font; com més lúmens, més lluminositat aporta aquesta font de llum.

Si tens un projecte d’il·luminació, conèixer aquesta mesura és necessari per adquirir exactament el tipus de lluminària que necessites amb la intensitat justa i evitar sorpreses.

 

Quants lúmens es necessiten a cada zona

Per poder-te fer una idea de la intensitat de la llum que necessitaràs per a cada zona, hauràs de seleccionar la quantitat de luxs recomanats per a l’espai que vulguis il·luminar i multiplicar-lo pels metres quadrats que té aquest espai.

El resultat d’aquest càlcul seran els lúmens que necessites, amb la qual cosa només hauràs de buscar un tipus d’il·luminació que tingui més o menys aquesta quantitat de lúmens.

12. Què són els luxs en il·luminació

Els luxs mesuren la llum resultant, és a dir, l’aconseguida i percebuda. I és que entre els lúmens emesos i els finalment percebuts, hi ha una diferència. 

Aquesta mesura et permet calcular la intensitat de la llum que necessites en un cas concret, és a dir, adaptant el càlcul a la superfície concreta que vols il·luminar a partir dels metres quadrats que tingui.

 

Com calcular els luxs en il·luminació

Per calcular els luxs, només hauràs d’aplicar la senzilla fórmula de: lúmens × m2 = lux. Com veuràs, és una fórmula semblant a la que s’utilitza per calcular els lúmens. Per fer aquests càlculs, hauràs de tenir en compte la quantitat de lúmens recomanats per a cada espai que et mostrarem a continuació.

Tanmateix, el millor és utilitzar programes de càlcul lumínic com Dialux, que permeten crear projectes d’il·luminació de forma senzilla i faciliten la tasca de dissenyar sistemes d’il·luminació tant per a interiors com exteriors. 

13. Nivells d’il·luminació normativa

Hi ha diverses normatives UNE dedicades a determinar la intensitat de la llum que es necessita per a cada espai, destinades a garantir el confort visual i el rendiment dels colors. A continuació, et mostrem la recomanació de luxs per a cada instal·lació:

Què és la temperatura de la llum

Alguna vegada t’has plantejat per què espais com un hospital o una oficina no són gens acollidors? Doncs tot es pot explicar amb la temperatura de la llum o temperatura de color.

Quan parlem de temperatura de la llum ens referim a una sèrie de colors que té la il·luminació que aporten un determinat grau de calidesa o fredor a l’ambient.

Els tons vermells i taronges són càlids, mentre que els blaus són més freds. Aquests últims són els més adequats per als espais en els quals les activitats que s’hi duen a terme requereixen molta lluminositat, on és important distingir bé els objectes, concentrar-se, etc. Això explicaria que la llum que s’utilitzi en els hospitals sigui una llum freda.

14.Com es mesura la temperatura de la llum: kelvin

La temperatura de la llum es mesura en graus Kelvin, que indiquen el color que tindrà la il·luminació. Seguint aquesta mesura, es podran obtenir tres tipus de llum diferents: 

Es considera llum blanca càlida aquella de 2200 a 3300 K, i llum blanca freda la de 3300 a 5500 K.

Temperatura de color en il·luminació

Com explicàvem abans, la temperatura de color es podria definir com el domini d’alguns colors sobre altres que alteren el color blanc de la llum, fent-lo més vermellós o més blau i produint així una sensació de més fredor o de calidesa.

 

Índex de reproducció cromàtica

L’índex de reproducció cromàtica (IRC o CRI) mesura la capacitat que té una determinada font de llum de reproduir els colors tant freds com càlids tenint com a punt de referència la llum del dia i com a valor màxim el nombre 100. Com més a prop de 100 estigui el valor, més qualitat de colors. 
En un principi, la il·luminació LED solia tenir índexs bastant baixos, tanmateix, amb l’avenç de la tecnologia, la qualitat de la il·luminació LED ha millorat fins a oferir un IRC de més de 80, la qual cosa és més que suficient per a qualsevol de les seves aplicacions.