IniciIl·luminació
Il·luminació: Informació tècnica i idees per innovar amb els teus projectes d'arquitectura i interiorisme
L'arquitectura i l'interiorisme són dos camps que evolucionen de manera constant. Encara que les bases són atemporals i fonamentals, com en qualsevol altra àrea, existeixen tendències i nous corrents o tecnologies que és important conèixer per a continuar creant espais innovadors, originals i sorprenents, alhora que pràctics i funcionals.

 

La il·luminació és justament un dels elements rellevants en arquitectura i interiorisme per a generar ambients agradables i saludables, ja que amb ella s'aconsegueixen crear efectes i ressaltar els elements estructurals i decoratius de qualsevol espai.

 

És per això que els estudis d'arquitectura i interiorisme estan sempre al dia de les últimes tendències en il·luminació, la tècnica bàsica i els nous dissenys per a poder treballar millor els seus projectes i assolir sorprendre els seus clients.

 

Si vols conèixer tots els detalls que poden marcar un punt diferencial en els teus projectes mitjançant la il·luminació, has arribat al lloc adequat.

 

Tipus d'il·luminació

Podem trobar diverses maneres de classificar la il·luminació, segons la seva ubicació, funció, disseny o forma d'instal·lació. En aquest article us les explicarem totes, però començarem per veure com planificar la il·luminació segons la tipologia d'espai.

Il·luminació interior
VEURE MODELS
Il·luminació exterior
VEURE MODELS

Il·luminació interior

La il·luminació en interior és important no sols per a poder veure amb claredat, sinó també per a crear espais bells que generin sensació de confort i benestar, que permetin sentir-se a gust a les persones.

 

Per a això és clau tenir en compte factors com els elements i la seva distribució a la sala i la funcionalitat de l'espai, per a determinar així que intensitat de la llum es va usar, la temperatura de color i com s'accionarà.

 

En definitiva, el que definirà la il·luminació serà l'activitat que es realitzarà en l'espai.

 

Il·luminació d'oficines

 Dins de les instal·lacions d'una oficina podem trobar diversos tipus d'il·luminació:

 • Zones de treball: s'optarà per una il·luminació uniforme i, generi bona visibilitat.
 • Zones de descans: s'utilitzarà il·luminació d'accent o decorativa per a ressaltar parts importants a manera de decoració

Il·luminació de restaurants

 Quan parlem d'il·luminació en restaurants hi ha tres zones importants:

 • Llum de la barra
 • Llum d'ambient
 • Llum de les taules

La barra és un punt del restaurant que ha d'atreure els clients, per la qual cosa és necessari utilitzar un tipus d'il·luminació que pugui emmarcar aquest espai. La il·luminació d'ambient ha de ser càlida i suau, de manera que creï un ambient relaxat i pròxim.

 

En canvi, la il·luminació de les taules, ha de ser prou per a il·luminar els plats, però sense enlluernar als comensals. S'aconsella plantejar una il·luminació versàtil que eviti les lluminàries de suspensió, ja que se solen instal·lar en punts fixos i si es recol·loquen les taules per necessitat, poden quedar desquadrades.

 

Il·luminació d'hotels

Vegem ara com il·luminar hotels o residències.

 

Començant pels espais comuns, els passadissos han d'il·luminar-se de ‘manera tranquil·la’. Nosaltres recomanem les lluminàries asimètriques amb llum rasant a sòl col·locades a poca altura. Aquestes, a més, es poden complementar amb les llums per a ressaltar el número de l'habitació.

Les habitacions, que tenen com a objectiu principal generar una sensació de benestar, però poden usar-se també com a espai de treball.

 • Il·luminació general: recomanem tires de LED amb llum indirecta per a projectar una llum acollidora.
 • Als costats del llit: la millor opció són unes aplicacions amb pantalla de tela per a produir un ambient càlid i agradable. Si es vol assegurar un bon manteniment , és millor optar per lluminària ‘bé fixa’, en comptes d'una sobretaula o un llum de suspensió.
 • Llum de lectura: nosaltres preferim els models lectors, són que ofereixen llum puntual i que normalment són orientables. Així, la persona que l'usa no molestarà a la que tingui a l'altre costat del llit.
 • Llum de treball: un bon llum de sobretaula que de bona llum també pot convertir-se en un element decoratiu.
 • Llum de senyalització: hem de tenir en compte que els hostes no coneixen bé l'espai i com accionar la llum, així que instal·lar una llum de senyalització amb encesa per sensor facilitarà arribar al bany en plena nit sense necessitat d'encendre la llum general o de trobar la de la tauleta.
Lluminàries de superfície de sòl interior
VEURE MODELS
Lluminàries de superfície de sobretaula interior
VEURE MODELS
Lluminàries de superfície de paret interior
VEURE MODELS
Lluminàries de superfície de sostre interior
VEURE MODELS

Il·luminació interior d'habitatges

Els habitatges solen combinar il·luminacions de diferents tipus: llum general, llum puntual, llums fredes, llums càlides... No sols canvia la il·luminació en funció de cada estada, sinó que també es combinen diferents lluminàries (encastables, de paret, en suspensió...) en les mateixes zones perquè puguin servir en moments diferents.

 

Mentre en zones com els dormitoris o el saló solen tenir llum càlida i difusa, altres parts de la casa com la cuina o el bany solen tenir llum neutra, ja que és una zona de treball.

 

En resum, en gairebé qualsevol espai d'una casa se sol combinar diferents tipus de lluminàries per a tenir la il·luminació perfecta a cada moment i necessitat del dia. Més informació sobre il·luminació d'habitatges.

 

 

Il·luminació per a retail

La il·luminació és un element clau en el sector del retail, perquè una correcta planificació ajudar a transmetre la imatge de marca i sobretot, ajuda al fet que els clients puguin visualitzar bé els elements que s'embenen en ella, com a roba, mobiliari, joies, cosmètica, etc.

 

Les diferents parts d'una botiga com la caixa, l'aparador o la zona de rebaixes poden cridar molt més l'atenció si estan ben il·luminades, i fins i tot incentivar a la compra si la il·luminació crea l'ambient adequat per a atreure els consumidors. Per això, en aquest sector hi ha tres tipus d'il·luminació importants:

 • La llum decorativa, que ajuda a crear un ambient d'oci relaxat i distès
 • La il·luminació d'accent, per a ressaltar determinats objectes
 • La llum general, que és la necessària perquè l'ambient sigui còmode, i convidi als consumidors a entrar, veure bé els productes que s'embenin, colors, textures i acabats.

En retail és especialment important parar esment al CRI o Color Rendering Index. Aquest valor mesura la capacitat d'una font de llum de reproduir els colors de manera fidel en comparació amb una font natural com el sol. Com més pròxim sigui a 100 el CRI, major serà la perfecció quant a la reproducció dels colors.

Lluminària d'encastar de paret interior
VEURE MODELS
Lluminària d'encastar de sostre interior
VEURE MODELS

Il·luminació exterior

La il·luminació exterior és tota aquella que s'utilitza per a obtenir una major visibilitat en exteriors quan arriba la nit i la llum natural ja no és suficient. En aquest sentit, il·luminar zones exteriors ajuda a mantenir segures les zones de pas, a orientar-se i veure correctament els obstacles.

 

També pot ajudar per a dissuadir als lladres, perquè una casa il·luminada és indicatiu que la casa està habitada. En situar les lluminàries en l'exterior, és necessari usar lluminàries amb protecció enfront de l'aigua, la humitat i altres inclemències.

 

 

Aquest factor de protecció, es mesura mitjançant l'IP o Índex de Protecció. Es tracta d'un codi de dos números, on el primer fa referència a la protecció contra elements sòlids i el segon enfront d'elements líquids. Existeixen diferents tipus d'IP en funció de la resistència de les lluminàries a inclemències. Depenent del lloc al qual es destinin, es necessitarà un IP o un altre.

 

Il·luminació de jardins

Als jardins és habitual usar lluminàries d'accent per a ressaltar arbres, arbustos i altres elements decoratius. Aquest tipus d'il·luminació ornamental és molt decorativa, ja que utilitzem la vegetació i les textures per a donar-li vida al nostre jardí.

 

En il·luminar un jardí, també és una bona idea usar il·luminació de senyalització amb lluminàries de paret, balises o il·luminació rasant per a aconseguir donar llum a camins i zones de pas del jardí.

 

És una il·luminació rasant a sòl que ens permet veure bé per on caminem. Finalment, s'instal·la il·luminació general en aquelles zones on necessitem un punt més de llum, com pot ser en zones d'estar, menjadors exteriors i barbacoes.

 

Il·luminació de terrasses

A causa de la funció que tenen, és possible trobar a les terrasses determinades zones on es combini la il·luminació general amb algunes llums d'accent.

 

L'objectiu és obtenir un bon resultat estètic com per a dur a terme activitats com llegir o menjar amb la visibilitat suficient per a fer-ho còmodament en la nit. Més informació sobre il·luminació de terrasses.

 

Il·luminació de piscines

Il·luminar una piscina és sens dubte la millor manera de donar-li elegància i d'aconseguir un espai modern on ressaltin les formes i colors.

 

Per a garantir la seguretat dels banyistes, les lluminàries que s'instal·lin han de tenir un índex de protecció IP68 (índex de protecció contra aigua i cossos sòlids) que ens indica que són llums totalment protegits i preparades per a immersions prolongades en l'aigua.

 

Quan el fons de la piscina sigui blanc o blau, aquesta necessitarà una il·luminació amb temperatura de color d'entre 4.000K i 4.500K.

 

Tenint en compte que l'aigua actua com a reflector de la llum, amb poques lluminàries que s'incloguin la sensació de lluminositat serà molt major. És necessari parar esment a això per a no trobar-se amb una piscina il·luminada en excés.

 

Normalment, es necessita un focus per cada 20m2 de superfície d'aigua. No obstant això, si l'interior de la piscina és fosc, absorbirà més la llum i necessitarà més quantitat de focus.

Lluminàries de suspensió interior
VEURE MODELS
Projectors de carril
VEURE MODELS

Quants tipus de lluminària hi ha?

Seguim amb una altra mena de classificació. En funció del disseny i la forma d'instal·lació, la lluminària podria ser lineal, encastable, penjoll, etc.

 

Què és una lluminària

En general, es denomina lluminàries a l'aparell que allotja una o diversos llums i els equips auxiliars. S'utilitzen per a reflectir o dirigir la llum, a més de tenir una funció de protecció al llum.

 

Aquests components fan que la il·luminació no causi centellejos, tingui una bona distribució i estigui ben protegida de cops o de qualsevol factor extern que el pugui afectar. En funció de la mena d'instal·lació o disseny, podem trobar diferents tipus de lluminària.

 

No obstant això, comunament es denomina llum a l'aparell envolupant. En llenguatge tècnic, el llum és la font de llum, més coneguda com a 'bombeta'.

 

Lluminària de superfície

Les lluminàries de superfície s'usen quan no hi ha espai disponible en el sostre per a l'encast. En aquest sentit, solen ser lluminàries més econòmiques d'instal·lar, ja que no requereixen la manipulació de parets o sostres. Existeixen dos tipus:

Comunament anomenats aplicacions, són aquelles lluminàries que queden fixes damunt d'una paret o sostre. En funció de la quantitat de lluminàries que es col·loquin, poden ser un element decoratiu o configurar la il·luminació general.

Solen ser elements més decoratius que acompanyen la llum general. Per exemple, es poden col·locar en tauletes de nit, en un saló o un rebedor. Són més mòbils que les de paret o sostre.

 

Projectors de carril

Els projectors de carril són especialment recomanables per a accentuar la il·luminació en retail, restauració i zones d'exposició, ja que els diferents focus es poden moure al llarg del carril per a concentrar la llum en un punt o crear diversos punts. En aquest sentit, són un recurs molt versàtil.

 

Consisteixen en una sèrie de lluminàries distribuïdes en un carril de metall muntat en el sostre. A més, el carril pot ser més o menys visible, depenent de l'estil que es vulgui donar.

 

Per exemple, és habitual que en restaurants les taules estiguin distribuïdes d'una forma i a vegades d'una altra. Si disposem de projectors de carril, podrem moure els focus i adaptar-nos a qualsevol situació.

  

Perfils i tires led

Les tires de LED són un sistema lumínic eficient i flexible, recollit a través d'una cinta que permet ser fabricat en grandàries molt reduïdes i de diferents mesures.

 

Les seves característiques faciliten la seva instal·lació en multitud d'espais i adaptabilitat a formes i superfícies variades, sobretot per a il·luminar qualsevol element lineal, a diferència del que ocorre amb lluminàries amb fonts de llum més puntuals.

 

En l'actualitat, les tires de LED compten amb la possibilitat de ser regulades mitjançant gairebé qualsevol protocol de control existent com PWM, DMX, KNX, 0-10V, DALI, etc., així com connectivitat per diversos sistemes de WIFI, Bluetooth o Alexa, i la incorporació de sensors.

 

Gràcies al seu ús i a la multiplicitat de formats, avui dia és possible donar llum a racons i llocs que d'una altra forma no podrien estar il·luminats. Així, les tires de LED s'utilitzen quan es vol amagar la il·luminació, i tant com llum general i indirecta com per a il·luminació d'accent i senyalització.

 

Lluminària lineal

Entre totes les possibilitats i tipus de lluminàries que existeixen en il·luminació, la lluminària lineal és una de les tipologies més recurrents per a realçar l'arquitectura d'un espai.

 

Per què és una de les preferides? Són peces molt versàtils que s'adapten a espais molt diversos i a més ofereixen una llum contínua, homogènia i confortable evitant molestos enlluernaments o ombres. Existeixen dos tipus:

Lluminària de superfície de sostre exterior
VEURE MODELS
Lluminària de superfície de sobretaula exterior
VEURE MODELS
Lluminària de superfície de sobremuro exterior
VEURE MODELS
Lluminària de superfície de paret exterior
VEURE MODELS

Aplics de llum

La lluminària de superfície, més coneguda com a aplicacions, es col·loca en les parets i serveixen tant per a il·luminar com d'element decoratiu.

 

Es tracta d'una mena de lluminària molt utilitzada en habitatges, terrasses i jardins.

 

Lluminària encastable

La lluminària encastable és tota aquella que es pot encastar en el sòl, la paret o el sostre, i serveix tant per a crear llum indirecta com llum d'accent, com per exemple, els focus encastats.

 

Aquests se solen usar com a llum focalitzada per a ressaltar zones o elements concrets com a quadres o prestatgeries a causa del seu angle d'obertura. Amb aquesta mena de lluminària és important tenir en compte factors com el disseny o l'angle de la llum.

 

Existeixen un tipus de lluminàries, els encastables de llum rasant, que són ideals per a accentuar les superfícies texturitzades i afegeixen una tercera dimensió a les façanes.

 

Aquest tipus d'il·luminació per a exteriors és comú per a il·luminar zones de pas, camins en un jardí o aconseguir una llum suau que il·lumini tot l'espai a l'aire lliure.

  

Lluminària de suspensió

La lluminària de suspensió és de les més usades i un dels tipus de lluminàries més antics. Es tracta d'aparells que pengen del sostre, on l'altura resulta un factor rellevant a tenir en compte.

 

Ventilador de sostre amb llum

Els ventiladors de sostre amb llum són la manera de combinar il·luminació, disseny i frescor en un mateix element pràctic. Aquests ventiladors amb llum aporten una il·luminació difusa i general perfecta per a dormitoris, sales d'estar o salons

Ventiladors de sostre amb llum
VEURE MODELS

Tipus de llum

Si pensem en la il·luminació en funció de la finalitat, ens trobem amb una altra mena de classificació. La il·luminació pot ocupar la funció principal d'il·luminar, però també podem atribuir-li moltes altres funcions, com a utilitats decoratives.

 

Llum natural

És aquella que prové directament del sol i es veu afectada per factors meteorològics com els núvols.

 

Llum artificial

Es tracta de la llum que no és natural, és a dir, que no la seva font no és el sol. Seriosa tota aquella produïda per mitjans tècnics per les persones, com a llums, bombetes, foc o altres.

 

La llum artificial és manipulable i amb ella podem crear un ambient o atmosfera segons vulguem.

 

Llum general

Es tracta d'una llum que és capaç per si sola d'il·luminar tota l'estada en la qual està instal·lada de manera bàsica. És la més útil per a obtenir una visió general de l'estada. Per exemple, es poden instal·lar projectors de carril, lluminàries lineals, tires LED, lluminàries de superfície de sostre o altres.

 

Aconsellem triar lluminàries que no produeixin ombres ni enlluernaments, a més que siguin de baix consum, ja que passen molt temps enceses.

 

Llum ambiental

La il·luminació ambiental és la que pot servir de general quan la general està apagada, però la seva intensitat és molt de menor. Són lluminàries més tènues i càlides habitualment. La seva finalitat és crear ambient a l'habitació, com el seu mateix nom diuen.

 

Llum puntual o focalitzada

La il·luminació puntual té com a objectiu il·luminar un espai concret per a dur a terme una activitat com llegir, cuinar, menjar, descansar, xerrar, etc. Per a aconseguir això és possible combinar diferents tipus d'il·luminació com a aplics, lluminàries dempeus o sobretaula o tires LED.

 

S'utilitza per a il·luminar llocs concrets on es requereix més llum que la general, tant per a major visibilitat com per a contrarestar les ombres que aquesta pugui produir.

 

Llum decorativa o d'exposició

És la que busca ressaltar objectes o l'estructura de la llar. Per exemple, uns focus que il·luminen un quadre d'art, una escultura, una llibreria, una columna. No busquen il·luminar l'habitació, sinó destacar un objecte concret. En aquest sentit, funcionen independentment de la resta d'il·luminació de la llar.

 

Llum directa

Ens referim a llum directa quan el feix de llum es dirigeix directament a la zona a il·luminar.

 

Llum indirecta

Es tracta d'un tipus de llum que es projecta o rebota sobre una altra superfície de manera que la font no es pugui veure directament, il·luminant a través de reflexos. És una manera de decorar, il·luminar suaument i sobretot ressaltar les formes de parets, sòls i sostres, per la qual cosa és molt usada tant en arquitectura com en interiorisme.

 

Llum difusa

La llum és difusa quan la pantalla de la lluminària contenen un difusor translúcid, un element que produeix una llum sense ombres ni enlluernaments. Són les ideals per a il·luminacions ambientals, perquè es combinen perfectament amb la il·luminació general.

 

Diferència entre llum natural i llum artificial

La principal diferència entre la llum natural i la llum artificial és que la segona pot ser manipulada i manejada a l'antull de les persones, mentre la primera no és controlable i segueix els seus propis cicles.

 

La llum artificial pot ser molt variada, per la qual cosa ofereix també moltes més possibilitats que la llum natural en relació amb l'interiorisme.

 

Amb ella és possible jugar amb els efectes i les ombres, aconseguint transformar qualsevol espai.

 

Lluminària d'encastar submergible
VEURE MODELS
Lluminària d'encastar de sòl exterior
VEURE MODELS
Lluminària d'encastar de paret exterior
VEURE MODELS
Lluminària lineal
VEURE MODELS

Què són els lúmens

Els lúmens són la mesura que s'utilitza per a mesurar la quantitat de llum visible emesa per una font, com més lúmens, més lluminositat aporta aquesta font de llum.

 

Si tens un projecte d'il·luminació, conèixer aquesta mesura és necessari per a adquirir exactament el tipus de lluminària que necessites amb la intensitat justa i evitar sorpreses.

 

Quants lúmens es necessiten en cada zona

Per a poder fer-te una idea de la intensitat de la llum que necessitaràs per a cada zona, hauràs de seleccionar la quantitat de lux recomanat per a l'espai que vols il·luminar i multiplicar-lo pels metres quadrats que té aquest espai.

 

El resultat d'aquest càlcul seran els lúmens que necessites, amb el que només hauràs de buscar un tipus d'il·luminació que tingui més o menys aquesta quantitat de lúmens.

 

Què són els lux en il·luminació

Els lux mesuren la llum resultant, és a dir, l'aconseguida i percebuda. I és que entre els lúmens emesos i els finalment percebuts, existeix una diferència.

 

Aquesta mesura et permet calcular la intensitat de la llum que necessites en un cas concret, és a dir, adaptant el càlcul a la superfície concreta que vols il·luminar a partir dels metres quadrats que tingui.

 

Com calcular els lux en il·luminació

Per a calcular els lux, només hauràs d'aplicar la senzilla fórmula de: lúmens x m² = lux. Com veuràs es tracta d'una fórmula semblant a la qual s'utilitza per a calcular els lúmens. Per a fer aquests càlculs hauràs de tenir en compte la quantitat de lúmens recomanats per a cada espai que et mostrarem a continuació.

 

No obstant això, el millor és usar programes de càlcul lumínic com Dialux, que permeten crear projectes d'il·luminació de manera senzilla i facilita la tasca de dissenyar sistemes d'il·luminació tant per a interiors com exteriors.

Lluminària de suspensió exterior
VEURE MODELS
Projectors de carril Architectural
VEURE MODELS

Nivells d'il·luminació normativa

Existeixen diverses normatives UNEIX dedicades a determinar la intensitat de la llum que es necessita per a cada espai, destinades a garantir el confort visual i el rendiment dels colors. A continuació, et vam mostrar la recomanació de luxes per a cada instal·lació:

 • Cuina: 300-600 lux
 • Saló: 100-300 lux
 • Passadís: 300 lux
 • Habitació: 100-300 lux
 • Estudi: 200 lux
 • Bany: 300-600 lux
 • Il·luminat general: 300-600 lux
 • Aparadors exteriors: 1000-3000 lux

Com es mesura la temperatura de llum: Kelvin

Alguna vegada t'has plantejat per quins espais com un hospital o una oficina no resulten gens acollidors?

 

Perquè tot es pot explicar amb la temperatura de la llum o temperatura de color. Quan parlem de temperatura de la llum, ens referim a una sèrie de colors que té la il·luminació que aporten un determinat grau de calidesa o fredor a l'ambient.

 

Els tons vermells i taronges són càlids, mentre que aquells blaus són més freds. Aquests últims són els més adequats per als espais en els quals les activitats que es duen a terme requereixen molta lluminositat, on és important distingir bé els objectes, concentrar-se, etc.

Això explicaria que la llum que s'utilitzi als hospitals sigui llum freda.

 

La temperatura de la llum es mesura en graus Kelvin, que indiquen el color que tindrà la il·luminació. Seguint aquesta mesura, es podran obtenir tres tipus de llum diferents:

 • Llum freda: més de 4000k
 • Llum neutra: entre 2700 i 4000K
 • Llum càlida: 2700K o menys

Índex de reproducció cromàtica

L'índex de reproducció cromàtica (IRC o CRI) mesura la capacitat que té una determinada font de llum de reproduir els colors tant freds com càlids tenint com punt de referència la llum del dia i com a valor màxim el número 100. Com més prop de 100 sigui el valor, major qualitat de colors.

 

Al principi, la il·luminació LED solia tenir índexs bastant baixos, no obstant això, amb l'avanç de la tecnologia, la qualitat de la il·luminació LED ha millorat fins a oferir un índex de reproducció cromàtica de més de 80, la qual cosa és més que suficient per a qualsevol de les seves aplicacions.

Lluminària d'encastar Architectural
VEURE MODELS
Sistemes lineals Architectural
VEURE MODELS
Lluminària de superfície Architectural
VEURE MODELS
Perfils i tires LED 
VEURE MODELS

Il·luminació arquitectònica: què és i la seva importància

Encara que la llum és important en el dia a dia de les persones per a poder dur a terme gairebé qualsevol activitat, la importància de la llum en arquitectura es deu més aviat al fet que gràcies a ella és possible aconseguir canviar l'estat d'ànim i influir emocionalment a les persones.

 

Una il·luminació adequada millora l'estat d'ànim i els nivells d'energia, mentre que una il·luminació deficient contribueix a deficiències en el cos. I és que la qualitat de la il·luminació afecta directament la concentració, l'apetit, l'estat d'ànim, entre molts altres.

 

La il·luminació és especialment rellevant en les vides de les persones, ja que l'efecte que genera succeeix de manera inconscient. Si no es planifica correctament, no serà possible obtenir un ritme circadiari saludable ni s'obtindrà l'energia necessària per al dia a dia.

 

En definitiva, per a què serveix la il·luminació arquitectònica?

 • Millorar i cuidar l'estat d'ànim de les persones
 • Potenciar la bellesa dels espais
 • Ressaltar textures, formes i colors

 

Tendències en il·luminació per a interiorisme i arquitectura

Materials naturals, lluminàries integrades en les parets, lluminària de sostre… El sector de l'arquitectura i el d'interiorisme canvien constantment, i pot ser que el que fins ara funcionava i era adorat per tots, demà ja estigui passat de moda. En aquests sectors, mantenir-se al dia respecte a les últimes tendències és crucial per a aconseguir resultats dels quals tots parlin.

 

Ja no sols es tracta d'utilitzar materials més pràctics o jugar amb les formes, perquè amb el pas dels anys i l'evolució de les tecnologies, eines com la il·luminació artificial han permès que la innovació en aquests sectors es faci amb passes de gegant.

 

La il·luminació s'ha convertit en un element tan imprescindible per a qualsevol disseny i projecte, que les maneres d'aplicar-la, crear sensacions i efectes, i fins i tot el tipus d'il·luminació a utilitzar, són factors dels quals hauràs d'estar molt pendent per a no perdre't ni una idea.

 

Llum i disseny

Quan parlem de projectes de disseny d'interiors, la llum és un dels elements més importants. Amb la llum natural és possible fer brillar les parts més originals d'un espai.

 

Però no sols això, la llum és un factor que condiciona tot un projecte, la disposició del mobiliari, dels punts de llum, els colors que s'usin en tot el lloc, etc.

 

Es tracta sens dubte d'una eina per a aconseguir dissenys més originals, però també d'un element que ha de ser acuradament planificat perquè el seu resultat sigui tal com s'esperava.

 

Disseny d'il·luminació

En qualsevol projecte d'arquitectura o interiorisme, el disseny d'il·luminació és imprescindible per a aconseguir la llum adequada en el lloc i el moment just. I és que la il·luminació té com a última fi il·luminar prou i de la manera que millor s'ajusti a cadascuna de les activitats que es duguin a terme en un espai.

 

Això vol dir que és necessari un disseny minuciós i planificat per a complir amb les funcions pràctiques i estètiques que ha de tenir, de manera que la seva disposició, intensitat i temperatura, entre altres factors, s'ajusti a cada moment concret i a cada lloc.

 

Tècniques d'il·luminació

Un professional que dugui a terme un projecte d'il·luminació ha de conèixer les tècniques d'il·luminació que més convinguin a cada espai.

 

Des de l'aprofitament de la llum natural fins a la integració de la llum artificial, cada tècnica d'il·luminació és adequada per a uns espais i unes activitats concretes, però és necessari tenir aquests coneixements perquè el projecte d'il·luminació sigui un èxit.

 

Instal·lació d'il·luminació

Per a aconseguir bons acabats i cap fallada tècnica, tota il·luminació ha d'instal·lar-se per un professional qualificat.

 

En els casos en els quals la instal·lació és complexa, el millor és acudir a experts com Faro Barcelona que puguin planificar els punts de llum, assessorar sobre el tipus d'il·luminació més adequada per a cada zona i dur a terme tot el treball tècnic necessari.