IniciBlogTemperatura de color de la llum: què és i com es mesura
Tornar
Luminotècnia

Temperatura de color de la llum: què és i com es mesura

26 Abr 2022

La il·luminació LED s'ha convertit en els darrers anys en un imprescindible en estudis d'interiorisme i arquitectura. Aquest tipus d'il·luminació té uns clars beneficis com l'estalvi d'energia i la menor producció de calor, però el que ha fet que el seu ús s'estengui en aquests sectors és sens dubte la quantitat d'oportunitats que ofereix la temperatura de color LED.

 

És important tenir clar que la temperatura de color no és una característica exclusiva de les llums de LED, sinó que és un concepte propi de la il·luminació en general que s'usa per descriure el to de la font lluminosa de més freda a més càlida.

 

¡Descarga el Manual de Iluminación Profesional para asegurar el éxito de todos  tus proyectos!

 

I és que els llums LED donen la possibilitat d'il·luminar amb diferents colors, des dels més càlids fins als més freds, jugant amb la temperatura de color LED per crear ambients originals, personalitzats i capaços de transmetre infinites sensacions.

 

 

Què és la temperatura de color led?


La temperatura de color LED és un valor que es mesura en graus Kelvin (K) i determina el que considerem tons de llums càlides i tons de llums fredes. Quan un cos negre s'escalfa, irradia un tipus de llum diferent en funció de la temperatura, creant aquesta llum càlida o freda que entenem com a temperatura de color a lluminària LED.

 

Els llums LED poden ser fabricades amb una determinada temperatura de color combinant diferents compostos químics. A més, a diferència d'altres tipus d'il·luminació com els tubs fluorescents, la il·luminació LED no altera ni perjudica els objectes que il·lumina el no emetre radiació ultraviolada ni infraroja.

 

 

Normalment, podem distingir entre tres tipus de temperatura de color LED:

 

Llum Freda (més de 4000K)

 

És aquella amb tons més blaus, dóna una sensació més gran de lluminositat que altres i és la més utilitzada per a ambients de treball com a oficines i clíniques (4000K) o sales especials (5000K). La seva disposició s'ha d'estudiar detingudament perquè no produeixi enlluernaments.


Llum neutra (entre 2700K i 4000K)

 

Es tracta d'un tipus de llum molt usada com a llum per a comerços com a oficines, encara que el to d'il·luminació que dóna és poc acollidor, pel que la seva funció és més il·luminar de crear efectes.


Llum càlida (2700K o menys)

 

Aquesta llum és de tons més càlids, és acollidora, crea comoditat i ambients relaxats, per la qual cosa s'usa molt en llars per il·luminar llars, sobretot dormitoris i salons. crear un ambient acollidor i proper.

 

 

New call-to-action

 

Com utilitzar la temperatura de color led per crear ambients originals


Per saber com aplicar la temperatura de color LED a un entorn i aconseguir un ambient determinat, el més important és definir primer la funció de l'espai a il·luminar, l'activitat que es durà a terme en ell, etc. Amb la temperatura de color LED és possible crear ambients relaxats, que convidin a parlar i que transmetin comoditat, però també tot el contrari, espais on la il·luminació afavoreixi una bona concentració o estimulació, com en clíniques o biblioteques.

 

És per això pel que la temperatura de color LED variarà si el que es vol il·luminar és un local comercial, una oficina, una sala de recepció de clients, el hall d'un Hotel, etc. La llum càlida és perfecta per ressaltar detalls arquitectònics o de decoració en llocs on l'ambient sigui relaxat i tranquil.

 

En canvi, la llum neutra no distingeix relleus, sinó que ofereix una visió més clara en reduir els contrastos, i per això és la millor opció per a llocs on la visibilitat és important o on es pretén incentivar una activitat com la compra. Per exemple, en una aula d'una escola, s'usa llum neutra. En aquest cas no hi ha distinció de relleus.

 

 

Si volem distingir relleus apostarem per llum d'accent. Per exemple, si volem destacar una escultura de tons càlids es farà servir una temperatura de 2700K i si és de pedra n'hi haurà prou amb 3000k o 4000K. Els llums LED s'han de col·locar en llocs estratègics, on puguin produir ombres o ressaltar efectes de el disseny o decoració si així es desitja.

 

A més, és rellevant tenir en compte el color de les parets, el sòl, el mobiliari, etc., perquè la combinació entre la temperatura de color LED i els colors de l'espai produeixin les sensacions adequades.

 

Beneficis d'aprofitar la temperatura de color LED per crear ambient


La temperatura de color LED és un factor que permet infinites possibilitats d'aplicació, no només pel to de la il·luminació, sinó també pels llocs en què es col·loqui. I és que es tracta d'una eina que pot convertir espais sense personalitat en llocs que incentivin just el que es pretén en les persones.

 

Crear efectes visuals amb els quals fer més gran un espai, fer-lo més acollidor, més càlid, més fred, més informal o més formal, és ara possible gràcies a la temperatura de color de lluminàries i LED.

 

 

Combinar tonalitats i temperatures de color LED


La temperatura de color LED que s'utilitzi en un determinat espai no té per què ser sempre uniforme. Combinar diferents tonalitats i temperatures pot ser la millor opció en espais polivalents, on combinar llums càlides en determinats llocs amb llums fredes en altres, pot crear l'ambient perfecte.

 

Aquesta combinació pot resultar especialment útil en llocs com cafeteries, restaurants, salons comercials, etc., on es pot influir en l'actuació de les persones a través de les sensacions transmeses per la il·luminació.

 

A FARO Barcelona, comptem amb una àmplia varietat de possibilitats d'il·luminació, i treballem diàriament amb la temperatura de color LED per crear espais personalitzats i originals. Els nostres tècnics es troben a plena disposició de cada client durant tot el procés, per garantir un assessorament, instal·lació i resultat a mida en cada projecte que compleixi amb tots els objectius marcats.

 

Vols crear espais que impactin amb la temperatura de color LED? Contacta'ns i treballarem per aconseguir-ho. 

 

 

New call-to-action