IniciLed

Il·luminació LED: Tot el que has de saber

La paraula LED significa “Light Emitting Diode” (Díode emissor de llum), això vol dir que les lluminàries LED estan formades per un díode que produeix la llum. Des de la seva aparició, les lluminàries LED han anat evolucionant, passant del que al principi només produïa llum vermella, verda o groga amb una intensitat bastant baixa, fins al que avui dia és capaç d'il·luminar estades senceres amb diferents temperatures de color i intensitats.

 

Il·luminació LED

Les àmplies possibilitats d'il·luminació que ofereixen les lluminàries LED juntament amb els molts beneficis que tenen, han aconseguit que les tradicionals bombetes halògenes deixin d'utilitzar-se per complet per a passar a l'era del LED.

 

Encara que es tracti d'una solució més respectuosa amb el medi ambient, més duradora i de millor qualitat, també hi ha altres motius pels quals s'ha convertit en una eina clau en arquitectura i interiorisme.

 

Aquí et comptem tot el que has de saber sobre la il·luminació LED, tècniques, lluminàries, tendències, etc., perquè puguis treure-li tot el partit possible en el teu projecte d'arquitectura o disseny d'interiors No t'ho perdis!

 

Característiques de la il·luminació LED

Les lluminàries LED han resultat ser l'opció més pràctica i eficient a l'hora d'il·luminar, i això es deu a diversos factors:

 • Proporciona una llum més brillant i nítida.
 • Aquest tipus de lluminàries consumeixen molt poca energia. De fet, mentre una bombeta halògena de 800 lúmens consumeix 1000 W, una llum LED de 850 lúmens consumeix tan sols 10 W, amb el que tindríem un consum de fins a un 90% més baix per una major lluminositat.
 • Tenen una vida útil de 20.000 a 100.000 hores.
 • Són resistents a les vibracions perquè manquen de filaments.
 • S'escalfen menys.
 • Sense emissions ultraviolades o infraroges.
 • Són més respectuoses amb el medi ambient que qualsevol altre tipus de lluminària.

Aquestes característiques fan que les lluminàries LED siguin perfectes per a tota mena d'espais, des de llars fins a restaurants, comerços i hotels. A més, les àmplies possibilitats quant a tipus de lluminàries LED, la seva intensitat i la seva reproducció cromàtica fan possible utilitzar-les per a aconseguir resultats i ambients molt diferents.

Il·luminació LED interior
VEURE MODELS
Il·luminació LED exterior
VEURE MODELS

Com funcionen les llums LED

Els díodes LED, són components electrònics que deixen passar el corrent en un sentit, no deixen passar el corrent en sentit contrari. A més de permetre el pas de corrent en una única direcció, també emeten llum en la direcció en què el corrent flueix a través dels díodes.

 

Quan passa un voltatge de corrent continu a través del semiconductor que emet la llum, es produeix l'electroluminescència o llum. Existeixen diferents tipus de LED depenent de la tecnologia utilitzada per a fabricar i produir circuits electrònics.

 

Tipus de LED

Existeixen diferents tipus de LED que resulten més adequats per a unes zones o altres en funció de l'ambient que es vulgui crear i de la funcionalitat que tingui cada estada. En molts casos, fins i tot es combinen diversos tipus per a servir en moments diferents, per a ressaltar zones determinades o per a aconseguir resultats més originals que una llum general.

 

LED DIP (Dual In Line Package)

No són precisament els que millor eficiència lumínica tenen, per la qual cosa es fan servir principalment com a indicadors en diferents productes electrònics i electrodomèstics.


LED SMD (Surface Mounted Diode)

Aquests tipus de LED permeten incloure 3 díodes en el mateix xip i obtenir llum blanca amb la combinació dels tres colors primaris, per la qual cosa el seu desenvolupament va ser un gran avanç per a la tecnologia.

 

LED COB (Chip on Board)

Tenen un gran rendiment lumínic, podent superar els 120 lúmens per watio. A més, el seu disseny permet que la calor es dissipi de manera eficient, sent un tipus de LED perfecte per a lluminàries que hagin de romandre molt de temps enceses

 

Micro LED

Com bé es pot deduir pel seu nom, es tracta de tipus de LED microscòpics que se solen utilitzar en el disseny de pantalles planes.

 

Tipus d'il·luminació LED

Passem ara a una altra mena de classificació. En aquest cas, ens fixarem en la ubicació de l'espai on s'instal·larà la lluminària.

 

Il·luminació interior LED

La il·luminació LED en interiors és de vital importància en qualsevol projecte d'interiorisme i els dos millors consells que podem donar són:

 • Instal·lar les lluminàries només on és necessari
 • Que les lluminàries no enlluernin
 • Optar per temperatures de color entre 2200 K fins a 3000 K.
 • Triar lluminàries amb graus d'obertura tancats per a destacar punts o elements concrets.
 • Triar lluminàries amb graus oberts per a obtenir una llum més uniforme.
 • Com més pròxim a 100 sigui l'índex de reproducció cromàtica, més fidel serà la reproducció de colors.

Prenent en consideració aquestes dades, és possible aconseguir espais interiors molt diferents i fins i tot transformar per complet un lloc combinant diferents lluminàries per a transmetre una sensació de major amplitud o crear una sensació acollidora i de tranquil·litat.

 

D'altra banda, fer servir un tipus de lluminària LED o un altre dependrà en gran manera de l'espai. I fins i tot dins d'una mateixa estada poden variar si es pretenen combinar diversos tipus o si l'estada té zones en les quals es duran a terme activitats diferents, com un menjador i una zona de descans amb sofàs i butaques.

 • En les llars les lluminàries variaran en funció de si estan col·locades en la cuina, en el saló, en els dormitoris, etc.
 • En hotels podem trobar zones de relax on sigui més convenient utilitzar llums indirectes combinades amb altres tipus
 • En restaurants, per exemple, pot ser necessari combinar una llum general amb unes altres que il·luminin les taules i altres lluminàries diferents per a crear ambient o ressaltar detalls arquitectònics o de disseny.

De qualsevol forma, l'important és utilitzar les lluminàries adequades per a cada espai, funcionalitat i zona, distribuir-les d'una forma que resulti útil i no sigui contraproduent i evitar que enlluernin.

Lluminària de superfície LED interior
VEURE MODELS
Lluminària encastable LED interior
VEURE MODELS

Il·luminació exterior LED

Els exteriors com a jardins o terrasses també necessiten una il·luminació a mesura, igual que succeeix en els interiors. Buscar un ambient de relaxació i tranquil·litat és senzill utilitzant lluminàries LED per a exteriors, però és important evitar il·luminacions generals planes intentant imitar la llum natural del dia.

 

En aquests casos, només és necessari triar les lluminàries adequades, amb un Índex de Protecció adaptat a la mena d'espai en el qual es vagi a col·locar cada lluminària. Amb això es garantirà una major durabilitat de les lluminàries, tenint en compte que comptaran amb la protecció necessària per a resistir al sol, la pluja, etc.

 

Aquest tipus d'il·luminació pot variar en gran manera depenent del lloc en el qual es col·loqui. Independentment que siguin espais a l'aire lliure, pot tractar-se de zones de pas, zones de relax, zones de treball, etc. En les zones de pas és possible il·luminar des de la paret o des del sòl per a emmarcar camins i il·luminar escales o façanes.

 

Per a il·luminar exteriors amb zones de relax, en canvi, és recomanable evitar llums generals, per la qual cosa resulta més adequat recórrer sobretot a llums dempeus i de taula o garlandes. En les zones de treball en les quals es duguin a terme activitats per a les quals es necessiti una mica més de lluminositat, com a zones de barbacoa, serà necessària un altre tipus d'il·luminació exterior com un cabo o toni.

 

Il·luminació LED en arquitectura

La il·luminació LED Arquitectural és un element que pot passar desapercebut en la majoria d'ocasions, no obstant això, una il·luminació dissenyada i organitzada de manera errònia pot crear un espai incòmode, on la visibilitat no sigui suficient o la intensitat sigui massa. És per això que el primer objectiu de la il·luminació LED és aconseguir el confort en qualsevol espai.

 

Però, a més, es tracta d'una eina que pot fer que el treball de qualsevol arquitecte sigui percebut com una genialitat si s'utilitza correctament per a destacar detalls arquitectònics, zones concretes o per a crear l'ambient exacte just per a cada estada.

Lluminària de suspensió LED interior
VEURE MODELS
Projectors de carril LED interior
VEURE MODELS

Tipus de lluminàries LED

Vegem ara les lluminàries LED classificades segons el seu format. Existeixen tants tipus i formes com a espais als quals adaptar-se, per la qual cosa és difícil no trobar la lluminària perfecta per al teu projecte, es doni interior, exterior o de qualsevol estil possible.

 

Lluminària de superfície LED

Les lluminàries de superfície s'usen quan no hi ha espai disponible en el sostre per a l'encast. En aquest sentit, solen ser lluminàries més econòmiques d'instal·lar, ja que no requereixen la manipulació de parets o sostres.

 

Igual que les lluminàries estanques, tenen una gran estanquitat, per la qual cosa són aptes per a ser utilitzades tant en exteriors exposats a la pluja com en interiors humits com a banys o vestuaris.

 

A més, les lluminàries LED de superfície són fàcilment instal·lables, ja que en comptar amb un marc que allotja el driver del LED, no és necessari fer cap obertura en la superfície. Existeixen dos tipus:

Comunament anomenats aplicacions, són aquelles lluminàries que queden fixes damunt d'una paret o sostre. En funció de la quantitat de lluminàries que es col·loquin, poden ser un element decoratiu o configurar la il·luminació general.

Solen ser elements més decoratius que acompanyen la llum general. Per exemple, es poden col·locar en tauletes de nit, en un saló o un rebedor. Són més mòbils que les de paret o sostre.

 

Projectors de carril

Els projectors de carril són especialment recomanables per a accentuar la il·luminació en retail, restauració i zones d'exposició, ja que els diferents focus es poden moure al llarg del carril per a concentrar la llum en un punt o crear diversos punts. En aquest sentit, són un recurs molt versàtil.

 

Consisteixen en una sèrie de lluminàries distribuïdes en un carril de metall muntat en el sostre. A més, el carril pot ser més o menys visible, depenent de l'estil que es vulgui donar.

 

Per exemple, és habitual que en restaurants les taules estiguin distribuïdes d'una forma i a vegades d'una altra. Si disposem de projectors de carril, podrem moure els focus i adaptar-nos a qualsevol situació.

Perfils i tires LED
VEURE MODELS
Lluminària de superfície LED exterior
VEURE MODELS

Perfils i tires LED

Les tires de LED són un sistema lumínic eficient i flexible, recollit a través d'una cinta que permet ser fabricat en grandàries molt reduïdes i de diferents mesures.

 

Les seves característiques faciliten la seva instal·lació en multitud d'espais i adaptabilitat a formes i superfícies variades, sobretot per a il·luminar qualsevol element lineal, a diferència del que ocorre amb lluminàries amb fonts de llum més puntuals.

 

En l'actualitat, les tires de LED compten amb la possibilitat de ser regulades mitjançant gairebé qualsevol protocol de control existent com PWM, DMX, KNX, 0-10V, DALI, etc., així com connectivitat per diversos sistemes de WIFI, Bluetooth o Alexa, i la incorporació de sensors.

 

Gràcies al seu ús i a la multiplicitat de formats, avui dia és possible donar llum a racons i llocs que d'una altra forma no podrien estar il·luminats. Així, les tires de LED s'utilitzen quan es vol amagar la il·luminació, i tant com llum general i indirecta com per a il·luminació d'accent i senyalització.

 

Lluminària lineal LED

Les lluminàries lineals LED poden estar tant encastades com suspeses, i són una de les formes més pràctiques per a il·luminar espais amplis. De fet, la seva versatilitat fa que sigui una de les opcions més demandades en llocs com a oficines.

 

Aquestes lluminàries poden tenir diferents característiques lumíniques, d'intensitat i fins i tot de temperatura de color, per la qual cosa combinant-les és possible aconseguir una infinitat de dissenys diferents adaptats a tota mena de requisits.

 

Per què és una de les preferides? Són peces molt versàtils que s'adapten a espais molt diversos i a més ofereixen una llum contínua, homogènia i confortable evitant molestos enlluernaments o ombres. Existeixen dos tipus:

 

Lluminària lineal encastada

Es tracta de la lluminària lineal que s'incrusta en parets i sostres.

 

Lluminària lineal superfície

Normalment, la lluminària lineal de superfície és aquella que queda suspesa o adossada al sostre

 

Aplics de llum

La lluminària de superfície de paret, més coneguda com a aplicacions, es col·loca en les parets i serveixen tant per a il·luminar com d'element decoratiu.

 

Es tracta d'una mena de lluminària molt utilitzada en habitatges, terrasses i jardins.

 

Lluminària encastable

La lluminària encastable és tota aquella que es pot encastar en el sòl, la paret o el sostre, i serveix tant per a crear llum indirecta com llum d'accent, com per exemple, els focus encastats.

 

Aquests se solen usar com a llum focalitzada per a ressaltar zones o elements concrets com a quadres o prestatgeries a causa del seu angle d'obertura. Amb aquesta mena de lluminària és important tenir en compte factors com el disseny o l'angle de la llum.

 

Il·luminació encastable de sòl exterior

Aquest tipus d'il·luminació per a exteriors és comú per a il·luminar zones de pas, camins en un jardí o aconseguir una llum suau que il·lumini tot l'espai a l'aire lliure.

 

Existeixen un tipus de lluminàries, els encastables de llum rasant, que són ideals per a accentuar les superfícies texturitzades i afegeixen una tercera dimensió a les façanes.

Sistemes lineals LED
VEURE MODELS
Lluminària encastable LED exterior
VEURE MODELS

Llums de suspensió de disseny LED

Els llums de suspensió LED són un element clau en el resultat final d'un projecte d'interiorisme. Es tracta d'aparells que pengen del sostre, on l'altura resulta un factor rellevant a tenir en compte.

 

I és que no sols és necessari complir amb la funció d'il·luminar de la forma adequada, sinó també comptar amb un disseny que aporti qualitat a l'espai en el qual estigui i que sigui coherent amb l'estil general del lloc.

 

En aquest sentit, comptar amb llums de disseny com les dissenyades per Nahtrang, Nutcreatives, Andreu Carulla o Isaac Piñeiro per a FARO Barcelona pot fer que l'espai que estiguis creant tingui un toc personal, elegant i estiloso que sens dubte aportarà una gran originalitat i un valor afegit al teu disseny d'interiors.

 

Ventilador de sostre amb llum

Els ventiladors de sostre no sols són una magnífica opció per a ventilar, renovar l'aire i refrescar qualsevol espai, sinó que també existeix la possibilitat d'utilitzar ventiladors amb llum LED incorporada per a complir diverses funcions amb un sol aparell, il·luminant, refrescant i ventilant al mateix temps. Es tracta d'una opció molt pràctica per a llars, on seria suficient una llum led incorporada en el ventilador de sostre per a il·luminar per complet una habitació.

Llums de suspensió de disseny LED exterior
VEURE MODELS
Ventiladors amb llum LED
VEURE MODELS

Temperatura de color LED

La temperatura de color LED és un valor que es mesura en graus Kelvin (K) i determina el que considerem tons de llums càlides i tons de llums fredes. Quan un cos negre s'escalfa, irradia un tipus de llum diferent en funció de la temperatura, creant aquesta llum càlida o freda que entenem com a temperatura de color en lluminària LED.

 

Es poden distingir 3 tipus de temperatura de color: freda, neutra i càlida, i cadascuna d'elles s'utilitza per a uns espais concrets.

 • Llum freda: més de 4000k
 • Llum neutra: entre 2700 i 4000K
 • Llum càlida: 2700K o menys

Els llums LED poden ser fabricades amb una determinada temperatura de color o incorporar un regulador que permeti controlar la temperatura desitjada a cada moment.

 

A més, a diferència d'altres tipus d'il·luminació com els tubs fluorescents, la il·luminació LED no altera ni perjudica els objectes que il·lumina perquè no emeten radiació ultraviolada ni infraroja.

 

Intensitat de llum LED

La intensitat de la llum té un paper crucial en gairebé qualsevol activitat del dia a dia. Veure amb claredat i distingir objectes és important en activitats que requereixen més precisió, no obstant això, en altres espais amb finalitats diferents, la intensitat de la llum necessària pot canviar molt. Si bé és cert que es tracta d'una cosa subjecta, en certa manera, a les preferències de cada persona, la intensitat de la llum mai serà la mateixa en espais com una oficina o el saló d'un habitatge. Encara que la intensitat de la llum es pot mesurar de diferents formes, la mesura més comuna és en lúmens i els luxes

 • Els lúmens mesuren el flux lluminós d'una lluminària, és a dir, la intensitat de la llum emesa
 • Els luxes, no obstant això, relacionen la intensitat de la llum amb els metres quadrats a il·luminar

Alguns factors com l'angle d'obertura, la temperatura de color o la distància que hi ha fins a la font de llum poden influir en gran manera en els lúmens.

 

Com col·locar i instal·lar lluminària de LED

Instal·lar una lluminària LED pot dependre de molts factors. En primer lloc, de la mena de lluminària, de la superfície en la qual s'instal·li, dels punts de llum, etc. Cada tipus de lluminària pot resultar més fàcil o més difícil d'instal·lar depenent de si es tracta de lluminàries encastades, penjolls…

 

No obstant això, també serà necessari tenir en compte els punts en els quals es col·locaran les lluminàries des del primer moment en què es comenci a dissenyar el projecte d'il·luminació. I és que la col·locació de les lluminàries LED no pot ser una cosa aleatòria, sinó més aviat un projecte estudiat al detall que tingui en compte el tipus de llum necessària en cada zona, les activitats que es duran a terme en cada espai, l'ambient que es pretengui crear i com afectarà cada tipus de llum i la seva disposició al resultat final.

 

A Faro Barcelona, comptem amb gairebé 40 anys d'experiència treballant en projectes d'il·luminació. Som experts en tota mena de lluminàries LED, la seva instal·lació i la seva disposició en els espais, a més, el nostre equip tècnic supervisa i proporciona seguiment de cada projecte d'il·luminació de principi a fi, i amb el nostre servei post venda no tindràs res que preocupar-te. Confia la il·luminació a experts i el teu projecte d'interiorisme tindrà l'èxit garantit.

 

Tendències il·luminació LED

Les noves tendències en il·luminació LED apunten sobretot a una mena d'il·luminació integrada en l'espai de tal manera que no es percebi directament. Es tracta d'utilitzar subtilment aquest element per a crear ambient, però sense mostrar-lo.

 

No obstant això, en els casos en els quals la il·luminació LED es troba visible, el disseny ha d'estar acuradament planificat de manera coherent amb la resta de l'espai. Les línies rectes i les corbes molt marcades són ara una de les tendències més esteses.

 

El minimalisme s'ha convertit en una de les opcions amb més èxit i més demandades, i amb la il·luminació LED ara és més senzill que mai ressaltar aquestes formes.

 

A més, la necessitat de buscar productes amb menor impacte en el medi ambient ha fet també que la il·luminació LED acabi sent una tendència en si dins de l'arquitectura.