IniciLed

Il·luminació LED en arquitectura i interiorisme: tot el que has de saber

La il·luminació, igual que molts altres sectors, ha anat canviant a mesura que evolucionava la tecnologia, fins a arribar a la il·luminació LED.

Ja fa anys que les bombetes halògenes tradicionals es van deixar d’utilitzar i van donar pas a aquest nou tipus d’il·luminació. Però, tot i que es tracti d’una solució més respectuosa amb el medi ambient, més duradora i de millor qualitat, també hi ha altres motius pels quals s’ha convertit en una eina clau en arquitectura i interiorisme.

¡Descarrega't el Catàleg FARO 2021! Amb tots els nostres dissenys d'aquest any

 

Aquí t’expliquem tot el que has de saber sobre tipus d’il·luminació LED, tècniques, lluminàries, tendències, etc., per a què puguis treure tot el partit possible al teu projecte d’arquitectura o disseny d’interiors. No t’ho perdis!


iluminacion led

 

Il·luminació LED

 

Tot i que cap als anys 70 ja es va començar a utilitzar la il·luminació LED, al principi amb prou feines si podia reproduir 3 colors, per la qual cosa l’ús era bastant limitat.

Avui dia, aquest tipus d’il·luminació ha evolucionat fins a aconseguir tot tipus de formes, colors i intensitats, i és un element de vital importància en projectes d’arquitectura i interiorisme.

I és que, tot i que l’ús es començava a estendre pel fet de ser més duradora, sostenible i rendible, ara és l’adaptabilitat, flexibilitat i les infinites possibilitats que ofereix per crear ambients molt diferents, el que ha fet que es consolidi com una de les eines principals per ambientar, decorar i transformar espais.

 

Il·luminació LED arquitectura

 

La il·luminació LED és un element que pot passar desapercebut la majoria de vegades, tanmateix, una il·luminació dissenyada i organitzada de forma errònia pot crear un espai incòmode, on la visibilitat no sigui suficient o la intensitat sigui excessiva.

És per això pel que el primer objectiu de la il·luminació LED és aconseguir el confort a qualsevol espai. Però, a més, és tracta d’una eina que pot fer que la feina de qualsevol arquitecte sigui percebuda com una genialitat si s’utilitza correctament per destacar detalls arquitectònics, zones concretes o per crear l’ambient exacte just per a cada estança. 

 

salon con lampara led suspendida

 

 

Tendències en il·luminació LED

 

Les noves tendències en il·luminació LED apunten sobretot a un tipus d’il·luminació integrada a l’espai, de tal manera que no es percebi directament. Es tracta d’utilitzar subtilment aquest element per crear ambient, però sense mostrar-lo.

Tanmateix, en els casos en els quals la il·luminació LED és visible, el disseny ha d’estar curosament planificat de forma coherent amb la resta de l’espai.

Les línies rectes i les corbes molt marcades són ara una de les tendències més esteses. El minimalisme s’ha convertit en una de les opcions amb més èxit i més demanades, i amb la il·luminació LED ara és més senzill que mai ressaltar aquestes formes.

A més, la necessitat de buscar productes amb menys impacte al medi ambient ha fet també que la il·luminació LED acabi sent una tendència en si dins de l’arquitectura que ha arribat per quedar-se.

 

Il·luminació interior LED

 

La il·luminació interior LED és una forma de convertir un espai qualsevol en un lloc atractiu, amb personalitat i on cada detall del disseny i de l’arquitectura destaqui d’una manera subtil i original.

Els principals factors que s’han de tenir en compte amb relació a la il·luminació interior són:

 • La temperatura de color, que en interiors sol ser de 2200 K fins a 3000 K.
 • Els graus d’obertura, que han de ser tancats per destacar punts o elements concrets i oberts per aconseguir una llum més uniforme.
 • L’índex de reproducció cromàtica, que com més proper a 100 sigui, més fidel serà la reproducció de colors.

Prenent en consideració aquestes dades, es poden aconseguir espais interiors molt diferents i, fins i tot, transformar completament un lloc combinant diferents lluminàries per transmetre una sensació de més amplitud o crear una visió acollidora i de tranquil·litat.

 

lámpara REM

 

Il·luminació exterior LED

 

Els exteriors com jardins o terrasses també necessiten una il·luminació a mida, igual que passa en els interiors. Buscar un ambient de relaxació i tranquil·litat és senzill utilitzant lluminàries LED per a exteriors, però és important evitar il·luminacions generals planes i intentar imitar la llum natural del dia.

Aquest tipus d’il·luminació pot variar en gran mesura depenent del lloc en el qual es col·loqui. Independentment que siguin espais a l’aire lliure, poden ser zones de pas, zones de relaxació, zones de treball, etc.

A les zones de pas, es pot il·luminar des de la paret o des de terra per emmarcar camins i il·luminar escales o façanes. Per il·luminar zones de relaxació, en canvi, és recomanable evitar llums generals, per això resulta més adequat recórrer sobretot a llums de peu i de taula o garnaldes. A les zones de treball en les quals es duen a terme activitats per a les quals es necessiti una mica més de lluminositat, com zones de barbacoa, caldrà un altre tipus d’il·luminació exterior com un CABO o TONI.

 

KERALA LED Lámpara portátil

 

Tipus de llum LED

 

Hi ha diferents tipus de llum LED que resulten més adequats per a unes zones o altres en funció de l’ambient que es vulgui crear i de la funcionalitat que tingui cada estança. En molts casos, fins i tot se’n combinen diversos tipus per servir en moments diferents, per ressaltar zones determinades o per aconseguir resultats més originals que un llum general.

 

Llum indirecte LED

 

El llum indirecte es projecta sobre superfícies com el sostre o la paret amb l’objectiu d’il·luminar a través del reflex, i no de forma directa. És un llum perfecte per a zones on es pretengui crear un ambient relaxat i no hi calgui una excessiva lluminositat.

El gran avantatge del llum indirecte és que és de gran utilitat per ampliar visualment qualsevol espai i ressaltar les formes de l’arquitectura.

 

Llum directe LED

 

A diferència del que passa amb el llum indirecte, aquest tipus de llum incideix directament sobre una superfície. Mentre el llum indirecte serveix principalment per ambientar, el llum directe té com a principal objectiu il·luminar, i és més intens i adequat per a zones com sales d’estudi, cuines o banys.

Tot i que es poden combinar ambdós llums per aconseguir resultats diferents a cada moment, el llum directe sol estar destinat a zones on es vol una visibilitat més gran, al contrari del que passa amb l’indirecte que resulta molt més tènue i difús.

 

Llum d’accent LED

 

Mentre els dos anteriors serveixen per il·luminar d’una forma més general, el llum d’accent s’utilitza per ressaltar elements concrets del disseny d’un lloc com quadres, escultures, etc.

 

whizz lámpara aplique extensible

 

És un llum que complementa els altres, aconsegueix ressaltar punts molt concrets d’una estança i centrar-hi l’atenció, i resulta tan atractiu i versàtil que avui dia s’utilitza en tot tipus d’espais, des d’habitatges fins a restaurants i museus.

 

Intensitat de llum LED

 

La intensitat de la llum té un paper crucial en gairebé qualsevol activitat del dia a dia. Veure-hi amb claredat i distingir objectes és important en activitats que requereixen més precisió, tanmateix, en altres espais amb finalitats diferents, la intensitat de la llum necessària pot canviar molt.

Si bé és cert que es tracta d’un fet subjecte, en certa mesura, a les preferències de cada persona, la intensitat de la llum mai serà la mateixa en espais com una oficina o la sala d’un habitatge.

Tot i que la intensitat de la llum es pot mesurar de diferents maneres, la mesura més comuna és en lúmens i luxs.

 • Els lúmens mesuren el flux lluminós d’una lluminària, és a dir, la intensitat de la llum emesa.
 • Els luxs, no obstant això, relacionen la intensitat de la llum amb els metres quadrats per il·luminar.

Alguns factors com l’angle d’obertura, la temperatura de color o la distància que hi ha fins a la font de llum poden influir en gran mesura en els lúmens.

Temperatura de color LED

La temperatura de color LED és un valor que es mesura en graus Kelvin (K) i determina el que considerem tons de llums càlides i tons de llums fredes. Quan un cos negre s’escalfa, irradia un tipus de llum diferent en funció de la temperatura, i crea aquesta llum càlida o freda que entenem com a temperatura de color en lluminària LED.

Els llums LED poden ser fabricats amb una determinada temperatura de color combinant diferents compostos químics. A més, a diferència d’altres tipus d’il·luminació com els tubs fluorescents, la il·luminació LED no altera ni perjudica els objectes que il·lumina en no emetre radiació ultraviolada ni infraroja.

Es poden distingir 3 tipus de temperatura de color: freda, neutra i càlida, i cadascuna s’utilitza per a uns espais concrets.

 

 

New call-to-action

 

La paraula LED significa Light Emitting Diode (díode emissor de llum); això vol dir que les lluminàries LED estan formades per un díode que produeix la llum. Des que van aparèixer, les lluminàries LED han anat evolucionant, passant del que en un principi només produïa llum vermella, verda o groga amb una intensitat bastant baixa, fins al que avui dia és capaç d’il·luminar estances senceres amb diferents temperatures de color i intensitats.Lluminàries LED

Les àmplies possibilitats d’il·luminació que ofereixen les lluminàries LED juntament amb els molts beneficis que tenen, han aconseguit que les tradicionals bombetes halògenes es deixin d’utilitzar per complet per passar a l’era del LED.

 

Característiques de la lluminària LED

Les lluminàries LED han resultat ser l’opció més pràctica i eficient a l’hora d’il·luminar, i això es deu a diversos factors:

 • La llum que proporcionen les lluminàries LED és més brillant i nítida.
 • Aquest tipus de lluminàries consumeixen molt poca energia. De fet, mentre una bombeta halògena de 800 lúmens consumeix 1.000 W, un llum LED de 850 lúmens consumeix només 10 W, amb la qual cosa tindríem un consum de fins a un 90 % més baix per una lluminositat més gran.
 • Tenen una vida útil de 20.000 a 100.000 hores.
 • Són resistents a les vibracions perquè no tenen filaments.
 • S’escalfen menys.
 • Sense emissions ultraviolades o infraroges.
 • Són més respectuoses amb el medi ambient que qualsevol altre tipus de lluminària.

 

Aquestes característiques fan que les lluminàries LED siguin perfectes per a tot tipus d’espais, des de llars fins a restaurants, comerços i hotels. A més, les àmplies possibilitats quant a tipus de lluminàries LED, la intensitat i la reproducció cromàtica fan possible utilitzar-les per aconseguir resultats i ambients molt diferents.

 

lámpara de mesa hotel

 

Tipus de lluminàries LED

 

Un dels grans avantatges de les lluminàries LED és que són tremendament versàtils, i n’hi ha de tants tipus i formes com espais als quals adaptar-se, per la qual cosa és difícil no trobar la lluminària perfecta per al teu projecte, sigui d’interior, exterior o de qualsevol estil possible.

Lluminàries LED d’interior

 

La il·luminació LED en interiors és de vital importància en qualsevol projecte d’interiorisme, tot i que hi ha diversos mites que poden fer que facis un mal ús de les lluminàries, i aconsegueixis resultats que no tenen res a veure amb el que s’havia planejat.

En aquest sentit, els dos factors més importants que s’han de considerar són:

 • Instal·lar les lluminàries només on calgui.
 • Que les lluminàries no enlluernin.

A part d’això, utilitzar un tipus de lluminària LED o un altre dependrà en gran mesura de l’espai. És a dir, a les llars les lluminàries variaran en funció de si estan col·locades a la cuina, a la sala, als dormitoris, etc. I fins i tot dins d’una mateixa estança poden variar si se’n pretenen combinar diversos tipus o si l’estança té zones en les quals es realitzaran activitats diferents, com un menjador i una zona de descans amb sofàs i butaques.

En altres espais com restaurants, hotels, comerços i altres, les lluminàries LED que s’hi utilitzin seran molt diferents. En hotels, podem trobar zones de relaxació on sigui més convenient utilitzar llums indirectes combinats amb altres tipus, mentre en restaurants, per exemple, pot caldre combinar un llum general amb altres que il·luminin les taules i altres lluminàries diferents per crear ambient o ressaltar detalls arquitectònics o de disseny.

De qualsevol forma, l’important és utilitzar les lluminàries adequades per a cada espai, funcionalitat i zona, distribuir-les d’una forma que resulti útil i no sigui contraproduent i evitar que enlluernin.

 

lámpara LOOP

 

Lluminàries LED d’exterior 

 

Combinant lluminàries LED específiques per a exteriors es podran crear ambients tan relaxats i naturals com els que aconseguim en interiors. En aquests casos, només cal triar les lluminàries adequades, amb un índex de protecció adaptat al tipus d’espai en el qual s’hagi de col·locar cada lluminària.

Amb això es garantirà una durabilitat més gran de les lluminàries, tenint en compte que comptaran amb la protecció necessària per resistir al sol, la pluja, etc.

A més, el tipus de lluminària LED que s’utilitzi a l’exterior també variarà segons la funció concreta i l’espai que hagi d’il·luminar. Així, es poden utilitzar llums encastables como els Crosby 70459N per a zones de pas, llums amb estaques per il·luminar des de terra com el model Seth, aplics d’il·luminació indirecta per a façanes i llums ornamentals per a llocs de descans com porxos o terrasses.

 

Lluminària estanca LED

 

Són lluminàries de baix cost que es poden netejar fàcilment, per la seva estanquitat. Les lluminàries estanques LED tenen un alt índex de protecció, per la qual cosa són l’opció perfecta per a llocs exteriors o interiors humits com pàrquings i altres. 

 

Lluminària LED de superfície

 

Les lluminàries LED de superfície, igual que les estanques, tenen una gran estanquitat, per això són aptes per ser utilitzades tant en exteriors exposats a la pluja com en interiors humits com banys o vestuaris.

A més, les lluminàries LED de superfície són fàcilment instal·lables, ja que, en tenir un marc que allotja el driver del LED, no cal fer cap obertura a la superfície.

 

lámpara SCUBA

 

Lluminària lineal LED

 

Les lluminàries lineals LED poden estar tant encastades com suspeses, i són una de les formes més pràctiques per il·luminar espais amplis. De fet, la seva versatilitat fa que sigui una de les opcions més demanades en llocs com les oficines.

Aquestes lluminàries poden tenir diferents característiques lumíniques, d’intensitat i fins i tot de temperatura de color, per la qual cosa combinant-les es pot aconseguir una infinitat de dissenys diferents adaptats a tot tipus de requisits.

 

Llums de suspensió de disseny LED

 

Els llums de suspensió LED són un element clau en el resultat final d’un projecte d’interiorisme. I és que no només cal complir amb la funció d’il·luminar de la forma adequada, sinó també comptar amb un disseny que aporti qualitat a l’espai en el qual estigui i que sigui coherent amb l’estil general del lloc. 

 

 

En aquest sentit, comptar amb llums de disseny com els dissenyats per Nahtrang, Nutcreatives, Andreu Carulla o Isaac Piñeiro per a FARO Barcelona pot fer que l’espai que estiguis creant tingui un toc personal, elegant i estilós que sens dubte aportarà una gran originalitat i un valor afegit al teu disseny d’interiors.

 

Ventilador de sostre amb llum LED

 

Els ventiladors de sostre no són només una magnífica opció per ventilar, renovar l’aire i refrescar qualsevol espai, sinó que també hi ha la possibilitat d’utilitzar ventiladors amb un llum LED incorporat, per complir diverses funcions amb un sol aparell, perquè il·luminen, refresquen i ventilen al mateix temps.

Es tracta d’una opció molt pràctica per a les llars, on seria suficient un llum LED incorporat al ventilador de sostre per il·luminar completament una habitació.

 

ventilador de techo con luz en habitación

 

Com col·locar i instal·lar una lluminària LED

 

Instal·lar una lluminària LED pot dependre de molts factors. En primer lloc, del tipus de lluminària, de la superfície en la qual s’instal·li, dels punts de llum, etc. Cada tipus de lluminària pot resultar més fàcil o més difícil d’instal·lar depenent de si són lluminàries encastades, de suspensió… Tanmateix, també caldrà tenir en compte els punts en els quals es col·locaran les lluminàries des del primer moment en el qual es comenci a dissenyar el projecte d’il·luminació.

I és que la col·locació de les lluminàries LED no pot ser un fet aleatori, sinó més aviat un projecte estudiat al detall que tingui en compte el tipus de llum necessària a cada zona, les activitats que es duran a terme en cada espai, l’ambient que s’hi pretengui crear i com afectarà cada tipus de llum i la disposició al resultat final.

A FARO, comptem amb gairebé 40 anys d’experiència treballant en projectes d’il·luminació. Som experts en tot tipus de lluminàries LED, la seva instal·lació i la seva disposició en els espais; a més, el nostre equip tècnic supervisa i proporciona un seguiment de cada projecte d’il·luminació des del principi fins a la fi, i amb el nostre servei postvenda no t’hauràs de preocupar de res. Confia la il·luminació a experts i el teu projecte d’interiorisme tindrà l’èxit garantit.

 

New call-to-action