IniciBlog4 Consells per al projecte d'il·luminació d'un habitatge
Tornar
il·luminació Interior

4 Consells per al projecte d'il·luminació d'un habitatge

13 Jul 2021

Per aconseguir espais funcionals, confortables i estèticament atractius, una de les claus a tenir en compte és la il·luminació. Determinar a els punts de llum, les  lluminàries que és van a utilitzar, a els estils d'aquestes, en quins llocs es varen colocar i amb quin funció, etc, son factors de s'han de planificar des d'un inici en el projecte d'il·luminació d'un habitatge.

¡Descarga la Checklist de ventilación con los 10 puntos a tener en cuenta en  tusproyectos de interiorismo!

 

Aquest projecte és de vital importància perque el resultat final va seguir tal com s'esperava i cadascuna de les estances de l'habitatge compleixi a la perfecció amb la funcionalitat i el confort que s'espera d'ella. Per a aixó, calç tenir en compte d'algunes qüestions que s'han de plantejar des d'un inici i que poden condicionar totalment a els resultats que obtinguis.

 

En aquest article et donem uns quants consells perque el projecte d'il·luminació de l'habitatge que estàs dissenyant per a que destaqui per la seva originalitat, la seva comoditat i el seu confort.

T'ho perdràs?

 

 

 

 

El primer pas sens dubte en el projecte d'il·luminació d'un habitatge ha de ser la planificació dels punts de llum. Es tracta d'una cosa molt important que no només condiciona el resultat, sinó que també evitarà sorpreses o fallades rellevants en passos posteriors.

1. Planifica els punts de llum abans de comensar

  1. Per fer una correcta planificació, cal conèixer bé l'habitatge i tenir en compte aspectes com la llum natural, l'orientació o les zones que té. El primer és dividir l'habitatge en diversos espais considerant les activitats que es van a desenvolupar en ells, les necessitats lumíniques que tenen i el tipus d'ambient que es vulgui aconseguir (relaxat, de treball, etc.)

 

  1. Tria la il·luminació més adequada per a cada zona. 

Cuina

 

La il·luminació d'una cuina depèn en gran mesura de la mida d'aquesta. De qualsevol manera, és essencial comptar amb una il·luminació general capaç d'il·luminar correctament tot l'espai.

 

Aquesta llum general ha d'anar acompanyada de llums puntuals per a cada zona, especialment a les zones de treball on a més es recomana utilitzar llum freda (3.700 k - 4.000 k) i lluminàries amb un IRC de al menys un 98%. En canvi, per a zones com la taula, la llum càlida és una millor opció.

Incloure a més il·luminació amb tires de LED a l'interior de mobles com armaris o rebosts, no només aportarà originalitat a la cuina, sinó que també tindran una major funcionalitat per la facilitat a l'hora de buscar qualsevol producte.

 

Saló i menjador

 

El saló i menjador d'un habitatge són espais, de vegades units, en els quals podem dur a terme activitats diferents. Tenint en compte això, és aconsellable combinar diferents làmpades (apostant per llums càlides) i amb les que es puguin crear ambients diferents.

En aquest sentit, utilitzar reguladors pot ser una gran opció, ja que permeten adaptar la il·luminació a cada moment concret. A la zona de menjador poden ser necessàries llums una mica més intenses que al saló per poder veure amb claredat.

 

En els salons en canvi, combinar il·luminació general amb algunes llums d'accent per destacar punts concrets pot ser la clau per aconseguir l'èxit de el projecte d'il·luminació d'un habitatge.

 

En aquests espais, a més, és aconsellable comptar també amb làmpades de suport per als moments més tranquils en què no sigui necessari utilitzar la il·luminació general.

 

 

Zona d'estudi

 

Les zones d'estudi i treball són delicades per necessitar una il·luminació no només suficient per veure amb claredat, sinó també per evitar el cansament ocular quan es passen moltes hores al mateix punt.

 

En aquest context, el projecte d'il·luminació d'un habitatge ha d'incloure una il·luminació general per a aquest espai i acompanyar-la amb un llum direccional, de manera que es pugui centrar la llum en el punt concret en el que es necessita.

En zones com aquesta, és tan important evitar enlluernaments com ombres, pel que és necessari tenir en compte que la llum no pot quedar per darrere de la persona quan estigui estudiant o treballant, ja que produiria ombres.

 

 

Zona de jardí

 

 

De la mateixa manera que es cuida la il·luminació en els interiors, el jardí també ha d'estar inclòs en el projecte d'il·luminació d'un habitatge. En aquesta zona, podem aplicar els mateixos principis que d'aquí a la llar:

 

- Posar il·luminació només on es necessita.

 

- Diferenciar la il·luminació de cada zona en funció de l'ús que se li vagi a donar a l'espai.

 

- Evitar l'excés d'il·luminació que tracta d'imitar la llum natural mitjançant un control de la llum intel·ligent per a un consum més responsable i respectuós.

 

En un espai com el jardí d'un habitatge, podem trobar diferents zones per a les quals es necessitaran algun dels següents tipus de llum:

 

- Llum per caminar: il·lumina un camí, un garatge, una piscina ... Es tracta de llum de senyalització, llum projectada o rasant a terra, que aporti lluminositat suficient com per caminar, però sense incidir en la resta de l'espai.

 

- Llum per veure: la que es necessita per realitzar qualsevol tasca com cuinar a la barbacoa, o per estar en zones com la taula de menjador, sofàs, etc.

 

- Llum per gaudir: es tracta de llum ornamental per crear ambient i decorar.

 

 

Zones de pas

 

En el cas que la zona de pas que es vagi a il·luminar tingui paret o mur, és possible il·luminar el camí amb llums empotrables o de superfície que es col·loquen a uns 30 cm de terra. Depenent de la quantitat de llum que es necessiti, variarà la distància que hi hagi entre una lluminària i una altra.

 

I si la il·luminació es col·loca a la paret, el model Kane és ideal per aportar un bany de llum rasant a la paret suficient per il·luminar la zona de pas i destacar aquesta part. Aquest model s'instal·la a uns 30 cm d'alt amb una sortida de llum orientada cap a terra, de manera que el tipus de llum que aporta és indirecta i perfecta per il·luminar un camí.

Triar entre la il·luminació des de la paret o el terra dependrà de cada gust i del que es pretengui ressaltar més, el camí o la paret que l'emmarca. Però si no es disposa de cap paret o mur, caldrà utilitzar empotrables de terre com el model Crosby 70459N, que compta amb un vidre òpal per evitar enlluernaments.

De qualsevol manera, és important tenir en compte que en cap cas s'han d'instal·lar aquestes lluminàries directament en la terra ni amb caixa d'encastar.

Una altra opció és utilitzar lluminàries de estaca, que no necessiten paret i poden ser instal·lades directament sobre la terra. En aquest cas el millor és triar una lluminària amb bàcul alt com el nostre model FLOW.

 

 cta medio checklist ventilacion

 

 

I si una habitació compta amb vestidor o armari fabricat a mida, la perfileria led és la millor opció per aconseguir no només una millor visibilitat, sinó també un efecte original i molt personalitzat.

 

Habitació amb vestidor


En el projecte d'il·luminació d'un habitatge també és important especificar el tipus d'il·luminació que es va a utilitzar en zones com els dormitoris. En aquests espais, el més recomanable és utilitzar únicament llum decorativa general i llum específica de lectura. És important evitar lluminàries empotrables a la superfície de sostre en zones com el llit, sent més recomanable utilitzar lluminàries de superfície a paret, lluminàries de sobretaula i tires led.

També és possible utilitzar llums de suspensió, però en aquest cas cal triar correctament les lluminàries, que han d'estar protegides i ser suaus i regulables, ja que en la posició en què s'instal·len als costats del llit és possible que puguin enlluernar .

I si una habitació compta amb vestidor o armari fabricat a mida, la perfileria led és la millor opció per aconseguir no només una millor visibilitat, sinó també un efecte original i molt personalitzat.

 

Labavo

El projecte d'il·luminació d'un habitatge ha de tenir en compte factors com la temperatura de color, a més dels tipus de lluminàries i les seves ubicacions. En el cas dels banys, la temperatura de color ha de ser homogènia en tot l'espai, i serà més càlida o freda segons el gust de cada persona.

 

En punts com el mirall, és recomanable que la llum incideixi en la cara des d'ambdues parts per evitar ombres. En aquest sentit, s'hauria d'evitar la llum zenital des del sostre. I tot i que el lavabo s'il·lumina en part amb els llums de mirall, incloure una llum d'accent que li doni el seu propi protagonisme pot aportar un toc molt original a el disseny de l'bany.

 

Quan parlem de la dutxa, el més important és que es compti amb llum confortable que permeti la relaxació sense enlluernar, però podent veure amb claredat els productes d'higiene. Una opció és utilitzar tires de led en saboneres i fossajats de sostre per aconseguir la il·luminació perfecta en aquest punt.

 

  1. Utilitza reguladors d'intensitat.

Utilitzar sistemes de control i regulació de les lluminàries pot ser una de les millors opcions per al teu projecte d'il·luminació en un habitatge.

 

Aquests sistemes són la clau per aconseguir el màxim confort i benestar en qualsevol espai, fent possible que cada lluminària s'adapti a les necessitats dels usuaris en els diferents moments del dia.

 

A més, els reguladors d'intensitat són una eina molt útil a l'hora d'aconseguir una completa personalització dels diferents ambients que hi ha en un habitatge, podent crear escenes per a cada activitat i moment. I un dels aspectes més destacats, a més, és el fet de poder obtenir una major eficiència energètica amb la seva utilització.

 

  1. Evita les ombres i la il·luminació excessiva.

Les ombres poden arruïnar per complet el disseny d'interiors d'un espai, però el mateix passa amb l'excés d'il·luminació.

 

Perquè el projecte d'il·luminació d'un habitatge destaqui no només per ser funcional i còmode, sinó també original i atractiu, és important valorar l'ús de cadascuna de les lluminàries i prioritzar una il·luminació homogènia, evitant les ombres que puguin crear efectes estranys i incloent la il·luminació només on és necessari.

 

A més, l'èxit d'un projecte dependrà de el bon ús que es doni a les diferents tècniques i tipus d'il·luminació i de saber fer una bona elecció dels tipus de lluminàries. En definitiva, es tracta d'aconseguir la perfecta combinació entre tots els factors importants.

 

El projecte d'il·luminació d'un habitatge té una gran influència en el resultat del teu projecte d'arquitectura o interiorisme. Per això, en FARO Barcelona, ​​posem al teu servei la nostra experiència i coneixements, perquè puguis aconseguir els millors resultats sense riscos ni sorpreses,

 

Compta amb nosaltres!

 

 

CTA blog checklist ventilacion

En el projecte d'il·luminació d'un habitatge també és important especificar el tipus d'il·luminació que es va a utilitzar en zones com els dormitoris. En aquests espais, el més recomanable és utilitzar únicament llum decorativa general i llum específica de lectura. És important evitar lluminàries empotrables a la superfície de sostre en zones com el llit, sent més recomanable utilitzar lluminàries de superfície a paret, lluminàries de sobretaula i tires led.

 

També és possible utilitzar llums de suspensió, però en aquest cas cal triar correctament les lluminàries, que han d'estar protegides i ser suaus i regulables, ja que en la posició en què s'instal·len als costats del llit és possible que puguin enlluernar .

 

I si una habitació compta amb vestidor o armari fabricat a mida, la perfileria led és la millor