IniciBlogQuè són els graus de protecció IP?
Tornar
Luminotècnia

Què són els graus de protecció IP?

L'Índex de Protecció, també conegut com a IP per les seves sigles, que es corresponen amb les paraules en anglès “Ingress Protection”, és una norma internacional (IEC 60529) que classifica els graus de protecció del material envolupant d'un equip elèctric enfront de cossos sòlids i líquids, com a pols, pluja o altres.

 

¡Descarga el Manual de Iluminación Profesional para asegurar el éxito de todos  tus proyectos!

 

Es tracta d'un estàndard utilitzat en la majoria de països del món, ja que és obligatori que els productes elèctrics i d'il·luminació, indiquin el grau de protecció IP. D'aquesta manera, l'usuari pot saber si la lluminària o llum que ha adquirit és apta per a instal·lar-se en un entorn determinat.

 

 

Com interpretar el Grau de Protecció IP

 

Passem ara a veure com interpretar l'IP d'un producte. El grau de protecció sempre està compost per les sigles IP i dues xifres:

  • La primera xifra us indica la protecció contra cossos sòlids.
  • La segona xifra fa referència a la protecció contra cossos líquids.

Una vegada hem entès la lògica del grau de protecció IP, us vam mostrar cada número que significa segons la seva posició.

 

 

Com veieu, com més alta és la xifra, més resistent és el material envolupant. Per exemple:

  • La xifra “6” en primera posició significa que la lluminària té una protecció total davant la pols. Serà perfecta per a exteriors no coberts.
  • La xifra “5” en segona posició, ens assegura la protecció del producte davant dolls d'aigua, com la pluja per exemple.

Finalment, si un criteri no s'ha assajat, la xifra es reemplaça per la lletra X (exemple: IP X6 significa que el material no s'ha assajat contra la penetració de cossos sòlids). En el següent vídeo podeu trobar un exemple:

 

Graus de protecció habituals

 

A continuació us vam mostrar els IP més utilitzats i per a què s'usen:

 

Què significa protecció IP20?

 

Indica una protecció enfront de sòlids de grandària superior a 12mm i cap protecció de líquids. És l'IP habitual en lluminàries d'interior.

 

Què significa protecció IP44?

 

Indica una protecció enfront de sòlids de grandària superior a 1mm i esquitxades d'aigua. Es recomana per a la il·luminació general del bany.

 

 

Indica protecció enfront de la pols i les esquitxades d'aigua.

 

Què significa protecció IP65?

 

El grau de protecció IP65, garanteix que la lluminària és estanca a la pols i està protegida davant dolls d'aigua majors a esquitxades. Per exemple, és ideal prop de banyeres, dutxes o en zones enjardinades exteriors llunyanes a fonts o piscines.

 

Què significa protecció IP67 o IP68?

 

L'IP67 indica protecció a prova de pols i immersió durant 30 minuts. Per exemple, és adequat espais pròxims a banys o dutxes. En canvi, l'IP68 indica protecció a prova de pols i immersió durant més 30 minuts, per la qual cosa és ideal per a interiors de piscines o banyeres.

 

És important el Grau de protecció IP?

 

Quan compres una lluminària, sí. Si el que cerques és il·luminar el jardí o el bany has de tenir-lo en compte per temes de seguretat. Per exemple, hem de saber si el llum és resistent a la pluja o la condensació de vapor que es produeix en el bany.

Grau de protecció en el bany

 

En el bany, hem de saber si el llum és resistent a la pluja o la condensació de vapor que es produeix en aquest espai. Per això recomanem els següents IP en cadascuna d'aquestes zones:

  • Il·luminació general o del mirall. Per a aquesta zona es recomana usar lluminària d'un IP44, segons la grandària i el tipus de sostre.
  • Espai pròxim a la banyera. En aquest cas necessitarem lluminàries d'IP65 perquè estiguin protegides contra esquitxades d'aigua.

Grau de protecció al jardí

 

Finalment, per a il·luminar el jardí, us recomanem:

  • En porxos o zones semicobertes, un IP44 ja serà suficient.

  • En zones no cobertes enjardinades, recomanem un IP65.

  • Prop de la piscina, necessitarem un IP67.

  • Dins d'una piscina hauran de tenir IP68 que és la màxima protecció contra cossos sòlids i contra immersions prolongades.

Esperem que a partir d'ara triar un llum per a alguna d'aquestes zones sigui molt més fàcil.

 

New call-to-action