IniciBlogIl·luminar un restaurant: Consells claus
Tornar
il·luminació Interior

Il·luminar un restaurant: Consells claus

14 Sep 2022 // by Iván Meana

A l'hora de triar un restaurant, els clients es fixen en qüestions com la carta, el servei o la ubicació, però, a més, la il·luminació en un restaurant és un factor determinant en la comoditat dels usuaris i en la qualitat de la seva experiència de visita.

 

I és que la il·luminació d'un restaurant influeix directament per complet en l'ambient que es creï, i sobretot en la sensació que tinguin els clients quan estiguin passant l'estona en ell.

 

Vols saber com utilitzar la il·luminació en un restaurant per a aconseguir un espai atractiu, confortable i acollidor? Aquí et deixem alguns consells per a assolir-ho.

 

 

Projecte: Cúrcuma

 

Com il·luminar cada zona d'un restaurant?

 

La norma general per a il·luminar un restaurant és que vagi a joc amb l'arquitectura de l'espai.

 

A aquesta norma, a més, se li suma la nostra premissa bàsica: il·luminar només on es necessita respectant la necessitat de cada racó. A vegades, tendim a pensar que com més il·luminació, més bonic i atractiu queda un espai, però res més lluny de la realitat.

 

També cal tenir en compte que un restaurant disposa de diferents espais, i encara que tots seran percebuts pels clients, no tenen la mateixa importància en l'experiència que aquests tinguin.

 

En aquest sentit, la il·luminació d'un restaurant ha de tenir en compte principalment les següents zones:

    • Les taules
    • La barra
    • Les zones de pas
    • L'entrada i zona d'espera
    • El bany
    • Els exteriors

Projecte: Cúrcuma

 

Il·luminació de la zona de taules en un restaurant

 

Les taules han de resultar boniques i atractives en tot moment, tant si hi ha comensals com si no, ja que no sols es tracta de l'experiència que tinguin els clients, sinó també de l'atractiu que sembli el lloc, convidant-los a quedar-se. En aquesta zona, el més important és evitar que hi hagi punts il·luminats en excés i altres on es creuen ombres.

 

En aquest sentit, el més recomanable és utilitzar lluminàries encastables, com el model Deep de FARO Barcelona, perfecte per a la il·luminació d'un restaurant en la zona de taules. Es tracta d'una lluminària que queda completament integrada en el sostre i que compta amb tres graus d'obertura diferents, elevant en gran manera el confort lumínic del lloc i adaptant-se a cada tipus de taula.

 

Una altra opció igualment vàlida és emprar lluminàries de superfície com el model Stan, sempre amb la possibilitat d'orientar-les cap a diferents punts, ja que les taules d'un restaurant tendeixen a moure's de lloc amb una certa freqüència. Precisament per aquest motiu, en la il·luminació d'un restaurant, les lluminàries penjants s'aconsellen únicament per a aquells llocs en els quals les taules estiguin fixes en un lloc.

 

 

Il·luminació de la zona de barra

 

Quant a la barra, es tracta d'una altra zona que també ha de ser agradable i atractiva per als clients. En el cas que hi hagi una sobre barra, és aconsellable fer servir igualment llums encastables, encara que en aquest cas models més petits, ja que les lluminàries estaran més prop dels usuaris. El model Fox encastable és sens dubte una lluminària d'angle tancat perfecta per a il·luminar aquesta zona i passar desapercebuda.

 

I si, per contra, no es disposa de sobre barra, una opció és utilitzar lluminàries de suspensió de llum general o d'il·luminació directa, sempre depenent del tipus d'il·luminació que es vulgui per a aquesta zona.

 

Si es vol destacar també la part baixa de la barra, és possible instal·lar un perfil amb tira de led encastat sota el taulell amb el qual s'aconseguirà un efecte original i cridaner.Si es vol destacar també la part baixa de la barra, és possible instal·lar un perfil amb tira de led encastat sota el taulell amb el qual s'aconseguirà un efecte original i cridaner.

 

Il·luminació de zones de pas i entrades

 

La il·luminació d'un restaurant ha de ser coherent en totes les zones, per la qual cosa en les zones de pas el millor és seguir amb el mateix estil i filosofia que en la resta del restaurant, només que triant angles d'obertura més oberts i potències més baixes.

 

Quant a l'entrada i zona d'espera, es tracta, juntament amb la façana, del primer que els clients veuran, per la qual cosa la il·luminació ha d'estar acuradament planificada per a convidar a passar i quedar-se i perquè les primeres sensacions que percebin del restaurant siguin agradables. En aquesta zona és on la llum ha de ser més cridanera que en la resta del local, ja que ha d'indicar als clients que és aquí on han de dirigir-se per a ser atesos.

 

Igualment, senyalitzar correctament el restaurant amb il·luminació en la seva façana és de vital importància no sols perquè convidi a entrar, sinó també perquè el puguin trobar fàcilment.

 

Projecte: Cúrcuma

 

Il·luminació de banys

 

A més, existeixen altres zones com els banys que solen infravalorar-se, no obstant això, tenir uns banys agradables i elegants també és la clau per a relacionar el restaurant amb un lloc net, modern i cuidat. Per a això, la il·luminació ha d'estar disposada de manera que resulti funcional, però també acompanyant al disseny i fent-lo agradable i atractiu.

 

Il·luminació de zones exteriors

 

Els exteriors, en canvi, són llocs en els quals relaxar-se i passar l'estona, i on la il·luminació pot canviar molt. En espais d'aquest tipus, com les terrasses, la il·luminació variarà en cada punt, com a zones de pas, il·luminació en les parets o en vegetació, i és recomanable també utilitzar llums ornamentals discretes que creïn un ambient pròxim i acollidor i encastables en el sòl que assenyalin el camí.

 

Qüestions a tenir en compte en la il·luminació d'un restaurant

 

Dins d'un restaurant ha d'haver-hi diferents nivells d'il·luminació adaptats per a cada zona concreta. Mentre una zona està destinada per a asseure's i gaudir, una altra té la funció de rebre a la gent i així va canviant en cada punt del restaurant. L'important és emprar diferents intensitats segons cada espai per a guiar als clients i fer que se sentin còmodes a cada moment de l'experiència completa.

 

En aquest sentit, una qüestió rellevant en la il·luminació d'un restaurant també és tenir la possibilitat de produir diferents escenes per a cada moment. La il·luminació no ha de ser igual en el desdejuni que en el sopar, per la qual cosa és necessari comptar amb diferents escenes per a cada part del dia i sobretot tenint al cap l'ambient que es vol crear.

 

Finalment, un dels factors més rellevants en la il·luminació d'un restaurant és l'IRC de les lluminàries. És necessari usar lluminàries amb un IRC superior a 80 per a garantir no sols que els colors de l'interiorisme destaquen com s'havia planejat, sinó també per a assegurar-se que els plats siguin apetibles i mostren els seus colors i textures naturals.

 

Regulació de la il·luminació d'un restaurant

 

Igual que ocorre en qualsevol altre espai, la il·luminació en un restaurant va canviant al llarg del dia, per la qual cosa és necessari anar combinant i regulant les lluminàries per a adaptar-se a cada moment.

 

Per a aconseguir aquesta adaptació en cada zona i en cada hora concreta del dia, ja no és necessari utilitzar complicats sistemes de regulació amb cablejat especial. Amb el sistema domòtic Casambi tot això resulta molt més fàcil per diversos motius:

  • No necessita una instal·lació elèctrica addicional.
  • Les lluminàries poden ser regulades des d'un telèfon intel·ligent o Tauleta.
  • Pots crear escenes i grups de lluminàries per a cada moment.
  • Pots canviar la seva configuració sense la necessitat d'acudir a un tècnic.
  • Es poden afegir noves lluminàries en qualsevol moment.

Fer servir un sistema de regulació de lluminàries, a més pot suposar un important estalvi energètic, per la qual cosa no sols s'estaria apostant per una major comoditat i confort en el restaurant, sinó també per la sostenibilitat.

 

En FARO Barcelona, sabem que la il·luminació d'un restaurant influeix no sols en l'arquitectura i l'interiorisme d'aquest, sinó també directament en l'èxit que pugui tenir. Per això, posem al teu servei la nostra experiència i coneixement, perquè el teu projecte d'arquitectura o interiorisme en un restaurant tingui els millors resultats estètics i funcionals, No dubtis a contactar amb nosaltres!

 

CTA blog checklist ventilacion