IniciBlogProjecte d'il·luminació Com abordar-ho?
Tornar
Luminotècnia

Projecte d'il·luminació Com abordar-ho?

12 Feb 2024 // by Iván Meana

Qualsevol projecte de disseny d'interiors ha de tenir en compte la il·luminació. Aquest element té el poder de canviar per complet qualsevol espai, i és per això que un projecte d'il·luminació compta amb diverses fases detallades i amb alguns factors que no es poden passar per alt.

 

Si vols que el teu disseny d'interiors sigui tot un èxit, és important que tinguis en compte els factors que influeixen en un projecte d'il·luminació. El nostre equip de projectes comparteix en aquest article quina és la seva filosofia de treball des que els arriba el projecte lumínic fins que està acabat.

 

proyecto de iluminación plano tecnico

 

1. Planifica els punts de llum

 

Un pas que no pot faltar en el teu projecte d'il·luminació és el de planificar i determinar la quantitat i ubicació dels punts de llum que hi haurà en l'espai que estàs dissenyant o reformant.

 

Basant-nos en les escenes que vulguem crear, la utilitat de l'estada o les activitats que es realitzin en l'espai, es decidirà una distribució dels punts de llum. Qualsevol bon projecte d'il·luminació ha de tenir en compte aquest primer pas per a evitar possibles errors tècnics i estètics en el futur.

 

Recorda il·luminar només on sigui necessari. Cada espai té una necessitat lumínica concreta i no cal sobre il·luminar.

 

2. Tria el tipus d'il·luminació

 

Tant si vols zones molt il·luminades com a zones amb llums més suaus, és important triar correctament el tipus d'il·luminació que utilitzaràs en el teu projecte d'il·luminació. Per a això hauràs de tenir en compte elements com el mobiliari, la utilitat de la zona i els metres quadrats que vols il·luminar, així com el tipus de llum que vols aconseguir en cada espai:

  • Amb llums d'accent podràs ressaltar les zones que més t'agradin com a complement a la llum general, una il·luminació perfecta per a crear ambient i destacar formes i colors.
  • En zones on necessitis generar una llum homogènia per a desenvolupar tasques bàsiques i funcionals, l'ideal és apostar per il·luminació d'ambient general.
  • En les àrees de treball, la llum focalitzada i una temperatura de color més freda crearan una atmosfera de concentració i treball perfecta per a oficines.

En qualsevol cas, no oblidis incloure en el teu projecte d'il·luminació els punts en els quals necessitaràs cada tipus de llum.

 

3. Defineix la temperatura de color

 

Recorda que no totes les fonts de llum emeten la mateixa temperatura de color i que és crucial triar la temperatura de color adequada per al teu espai.

  • La llum càlida (2700K o menys) transmet confort i relax. És molt utilitzada en menjadors, salons, dormitoris.
  • La llum neutra (2700-4000k) és la més feta servir per a zones on s'estudiarà, llegir o en general fer tasques que requereixin concentració.
  • La llum freda (més de 4000k), que té un to més blavós, es recomana per a espais dinàmics com a clíniques, establiments comercials, exteriors i façanes d'edificis.

Es tracta d'un dels passos més importants i que marca una veritable diferència en el disseny de l'espai que estàs duent a terme, No el subestimis!

 

 

4. Defineix les lluminàries per a cada espai

 

Quan s'ha decidit el tipus d'il·luminació necessària en cada espai, el següent pas consisteix a triar quin tipus de lluminària col·locarem. És a dir, ens referim a l'elecció dels aparells que allotgen una o diversos llums (col·loquialment anomenades bombetes). Algunes de les lluminàries més habituals són:

  • Lluminària de suspensió
  • Lluminària de superfície
  • Aplics
  • Encastables
  • Lineals

Proyecto de iluminación, una luminaria para cada espacio

 

5. Evita els enlluernaments

 

Els enlluernaments podrien fer malbé per complet el teu projecte d'il·luminació, per la qual cosa recomanem triar lluminàries amb la font de llum tan amagada com sigui possible.

 

6. Determina el grau d'obertura de les lluminàries

 

El grau d'obertura de la lluminària es crea amb un reflector. Com menor és l'angle, més estret és el feix de llum.

 

Jugar amb diferents graus d'obertura t'ajudarà a més a aconseguir espais més amplis i a fer més acollidors aquells massa extensos. Recorda que en els sostres més alts serà recomanable utilitzar graus d'obertura tancats, mentre que en aquells baixos seran convenients més oberts.

 

Proyecto de iluminación-grado de apertura

 

7. Tria lluminàries de qualitat

 

Comptar amb lluminàries de qualitat no sols et donarà millors resultats en el teu projecte d'il·luminació, també evitarà fallades tècniques que puguin tirar tot el teu treball per terra.

 

L'equip de projectes de Faro Barcelona sempre tria les millors lluminàries del mercat i fins i tot les fabrica a mesura.

 

Empra sempre lluminàries amb materials bons i duradors, ja que d'això dependrà el temps que romanguin intactes. A més, no oblidis triar també llums amb un índex de reproducció cromàtica que s'acosti el màxim possible a 100, això significarà que la capacitat de mostrar els colors d'un objecte de manera real és més pròxima a la llum solar i real. Tingues en compte a l'hora de triar-les, que la il·luminació LED comença amb una reproducció cromàtica de 80.

 

8. Utilitza llums eficients

 

La utilització de llums eficients és molt recomanable, ja que, com que no emeten ni reben calor, els aparells tenen una durabilitat molt major. A més, suposen una reducció en el consum d'energia i de l'impacte sobre el medi ambient.

 

Mentre les llums tradicionals tenen una durada de 1.200 hores, els llums eficients poden arribar a durar de 30.000 a 50.000 hores, per la qual cosa ja no sols es tracta d'una major eficiència energètica, sinó d'un gran estalvi de diners i materials.

 

9. Acudeix a professionals

 

Si el que vols és fer lluir el teu projecte d'il·luminació, comptar amb l'ajuda de professionals és la millor manera d'assegurar-te que tot surti perfecte. L'equip de projectes de Faro Barcelona treballa amb la màxima il·lusió en tots els projectes d'il·luminació, sigui com sigui l'envergadura del projecte, per a aconseguir els millors resultats. La motivació i la proximitat són els seus senyals d'identitat.

 

Contacta amb nosaltres sense compromís, podem donar-te assessorament, i el més important, un servei tècnic i de postvenda que et donaran la tranquil·litat de saber que el teu projecte d'il·luminació quedarà tal com l'havies dissenyat. El teu projecte també és el nostre projecte, Contacta amb nosaltres!