IniciBlogMillor il·luminació d'oficines: Consells, tipus i normativa
Tornar
il·luminació Interior

Millor il·luminació d'oficines: Consells, tipus i normativa

L'oficina és un dels llocs on passem més hores al dia, per la qual cosa és molt important il·luminar bé la zona de treball. La il·luminació d'una oficina influeix en la teva salut visual i el teu benestar en el treball. En l'oficina, una correcta il·luminació potencia la productivitat, millora la motivació i ajuda a disminuir l'absentisme.

 

Projecte: MYCSA

Tipus d'il·luminació en l'oficina

 

Tenint en compte que a més d'aconseguir un resultat atractiu, és important adaptar la il·luminació d'oficines a cada moment del dia combinant aquests tipus:

 

1. Llum natural

 

El sol és la millor opció per a poder treballar de manera senzilla i tranquil·la, sense cansar la vista. Així que sempre hauràs d'apostar, si pots, per quanta més llum natural millor.

 

Si la teva oficina té grans finestrals t'animem que aprofitis al 100% aquesta llum natural. En unes certes èpoques, com l'estiu o la primavera, sabem que pot arribar a incomodar.

 

Per això recomanem que perquè no t'entre la llum extremadament directa pots optar per posar estors blancs i de teles translúcides que permetin passar la major quantitat de llum però suavitzant-la.

 

 Projecte: SeQura

 

2. Llum general

 

La il·luminació general aporta una llum uniforme en tot l'espai de treball que serveix sobretot per a evitar ombres i contrastos massa forts.

 

Les lluminàries es poden col·locar tant en sostre com en parets, depenent de si el que es prefereix o necessita és llum directa o difusa. Les llums empotrables o els tubs de LED són algunes de les lluminàries més utilitzades juntament amb les de carril i focals.

 

Els projectors de carril Cylinder i les lluminàries penjants Stan i Fonovia són alguns dels models de Faro Barcelona que més s'utilitzen en la il·luminació d'oficines.

 

3. Llum focal

 

La il·luminació focal és un dels tipus més utilitzats en il·luminació d'oficines. I és que en cada lloc de treball és important comptar amb una llum una mica més intensa i directa que permeti treballar còmodament i amb la suficient visibilitat en cadascuna de les zones de treball.

 

Les lluminàries per a oficines de tipus focal incideixen directament sobre la superfície de la taula o teclat, per la qual cosa solen ser penjolls o tipus flexo.

 

Els models Faro Barcelona que més s'utilitzen en aquests casos són l'aplic Kera, perfecte per a banys i passadissos, i el nou disseny Guadalupe, per a llars, que també es troba disponible com a llum de sobretaula o fins i tot dempeus.

 

4. Llum decorativa

 

La llum decorativa té com a objectiu crear un ambient càlid i agradable i fer que un espai sigui més atractiu ressaltant les seves formes, colors i textures.

 

Aquest tipus d'il·luminació en oficines és el que s'utilitza en zones com la recepció, on a més s'intenten ressaltar elements o colors concrets per a destacar l'aspecte corporatiu d'aquests espais.

 

És aquí on el més comú és utilitzar llums dempeus, de suspensió i lineals, com els models Artis o Conga de Faro Barcelona.

 

 Projecte: Més que Disseny

Consells per a una il·luminació d'oficines saludable

 

Que la il·luminació de les oficines sigui saludable, còmoda i confortable, és el primer pas per a aconseguir una major productivitat i sobretot la comoditat de les persones que treballen en cada espai. Per aquest motiu tingues en compte els següents consells, que es poden resumir en 9 punts.

    • Aprofita al màxim la llum natural.
    • Distribueix els punts de llum segons l'ús de l'espai.
    • Utilitza lluminàries amb difusor per a evitar una llum directa.
    • Combina la il·luminació general amb il·luminació focalitzada.
    • Tria llums LED, de qualitat i eficients.
    • Aposta per llums blanques, entre 3.000 i 4.000 graus kelvin.
    • Aconsegueix una intensitat lumínica d'entre 500 i 750 lux.
    • Evita l'excés de llum.
    • Instal·la sistema de control intel·ligent.

Control de la il·luminació

 

Comptar amb sistemes de control de la il·luminació no sols és un gran avantatge, sinó també una cosa molt necessària en la il·luminació d'oficines per a poder adaptar la llum a les necessitats de les persones en cada part del dia.

 

Amb el control de la il·luminació, la comoditat i el confort lumínic estan assegurats. A més, això suposarà que la regulació i el control de les lluminàries es pugui dur a terme còmoda i ràpidament des d'un mateix punt o fins i tot des de diferents dispositius electrònics.

 

Temperatura de color

 

Encara que la temperatura de color de les lluminàries que es recomana per a cada espai és diferent en funció de les activitats que es vagin a dur a terme, en les oficines és necessari mantenir un confort i higiene visual constants per a l'ús de les pantalles i per al correcte acompliment de qualsevol treball.

 

En aquest sentit, el més convenient és que la il·luminació d'oficines se situï entre uns 3.000 i 4.000 graus kelvin.

 

Això és una cosa que, juntament amb la intensitat de la llum, es pot controlar i regular fàcilment amb els sistemes de control de la il·luminació.

 

 Projecte: SeQura

Quantitat de llum

 

A més, de la temperatura de color de la llum, una altra qüestió important en la il·luminació d'oficines és la quantitat i intensitat d'aquesta. Aquesta es mesura en lumens i lux.

 

I és que totes dues coses influeixen enormement en la comoditat a l'hora de treballar, ja que comptar amb massa llum pot resultar molest per a la vista i comptar amb massa poca pot provocar vista cansada i fatiga per l'esforç en forçar els ulls.

 

Segons la normativa vigent, les oficines han de tenir una intensitat lumínica d'entre 500 i 750 lux per a garantir el confort visual i una adequada visibilitat per a dur a terme el treball diari d'una forma còmoda.

 

Normativa il·luminació oficines

 

La il·luminació d'oficines està determinada i regulada per reglament, que estableix un nivell mínim d'il·luminació en funció de les exigències visuals de cada espai.

 

Aquelles zones que s'utilitzen ocasionalment han de tenir almenys 50 lux, mentre que les que s'utilitzen durant tota la jornada de treball han de comptar amb 100 lux. I encara que en zones de pas es requereixi un mínim de 25 lux, aquesta mesura haurà de duplicar-se en el cas que existeixi algun risc de caiguda, col·lisió o un esforç extra.

 

Tenir en compte aquest tipus de condicions no sols facilitarà això, sinó que a més permetrà treure un major partit a l'ús que es fa del sistema lumínic.

 

 Projecte: MYCSA

 

Exemple d'il·luminació d'oficines

 

Una mostra del treball de Faro Barcelona en la il·luminació d'oficines és el projecte de MYCSA, les oficines del qual han estat il·luminades per EMMME Studio al costat dels nostres especialistes.

 

Es tracta d'un projecte molt ambiciós per a dissenyar l'interior de les oficines de l'empresa MYCSA a Madrid. El principal repte era poder convertir un espai molt ampli en un lloc càlid i acollidor, allunyat de les oficines tradicionals, amb espais molt tancats, pocs integradors i amb una il·luminació molt freda.

 

  Projecte: MYCSA

 

Per aquest motiu es va apostar per dissenyar un ambient que transmetés els valors de les Slow home offices, un nou concepte desenvolupat per EMMME Studio que consisteix a crear espais centrats en el benestar de les persones on es puguin sentir més felices i còmodes treballant.

 

Gràcies a una bona planificació, on la il·luminació s'ha pensat com una de les peces principals, s'ha aconseguit ressaltar cada racó.

 

A més, la combinació adequada tècnica i estètica en la proporció justa han fet que s'hagi pogut aconseguir crear un espai de treball amb un màxim confort visual.

 

 Projecte: MYCSA

 

En aquest projecte s'han utilitzat:

  • Zones de treball: lluminàries VIA per a donar resposta a una planta oberta i amb llibertat de creixement i configuració.
  • Sales de reunions: s'ha utilitzat el llum penjant MUTE, que gràcies al seu cos PET reciclatge absorbeix la reverberació del so.
  • Zones comunes: s'han instal·lat els portalàmpades penjants ART donant un toc molt modern i actual.
  • Il·luminació general: s'ha apostat per tires de led per a una llum indirecta en sostres o en parets.
  • Cafeteria: el projector de carril STAN, perfecte per a aportar llum directa en les taules i crear una il·luminació més ambiental.
  • Recepció: quatre lluminàries penjants DANKA LED, d'estil minimalista que permeten crear una llum ambiental.

 

Si vols veure més inspiració d'altres projectes d'il·luminació d'oficines, dona un cop d'ull a:

A Faro Barcelona som experts en la il·luminació d'oficines, i coneixem amb tot detall els requeriments d'un espai tan versàtil i polivalent com les oficines i zones de treball. Contacta'ns per a aconseguir que el teu projecte d'arquitectura o interiorisme en oficines destaqui pel confort i benestar de les persones que l'utilitzaran.

 

New call-to-action