IniciBlogQuè són les El·lipses de Macadam? Per a què serveixen?
Tornar
Luminotècnia

Què són les El·lipses de Macadam? Per a què serveixen?

11 May 2023

Les El·lipses de Macadam , una eina fonamental en la luminotècnia, reben el seu nom a conseqüència d'una sèrie d'experiments realitzats pel físic David MacAdam sobre el color i la percepció de l'ull humà a mitjan segle XX. 


A pesar que el sistema visual dels éssers humans és lleugerament diferent en cadascun de nosaltres, els resultats de la seva recerca sobre la visió van determinar que era possible establir una coincidència de color dins d'un rang estadístic consistent, dins de les El·lipses de Macadam.

 

Per a què serveixen?

 

New call-to-action

 

Tant la temperatura de color com la reproducció cromàtica són factors que defineixen el grau de qualitat d'una font de llum. 

 

No obstant això, per a definir la fidelitat, uniformitat i consistència d'aquesta reproducció de color és necessària la utilització d'eines capaces d'unificar criteris a nivell global, i és aquí on les El·lipses de Macadam juguen un paper fonamental.

 

Les El·lipses de Macadam mesuren les possibles variacions que poden produir-se en l'emissió de color abans que l'ull humà sigui capaç de percebre-les. Aquesta útil eina de mesurament detecta les desviacions cromàtiques d'emissió de llum amb l'objectiu de ser corregides i supervisades per a aconseguir resultats més òptims i desitjables.

 

Gràcies a aquest sistema de mesurament, els fabricants han pogut establir un criteri general per a validar i quantificar la uniformitat de la llum respecte a la seva reproducció cromàtica.

 

Los Elipses de MacAdam, consistencia de color 

 

Com es calculen? 

 

Depenent del color que es vulgui aconseguir es tracen una sèrie d'el·lipses. Els fabricants de lluminàries led de qualitat  trien els tipus de lluminàries que tinguin el bin més pròxim a la temperatura de color que es vulgui aconseguir, d'aquesta manera s'eviten variacions cromàtiques en una mateixa font de llum.

 

La importància d'aquesta troballa permet als dissenyadors d'il·luminació triar una font de llum amb totes les garanties. Una correcta selecció dels led farà que el color o tonalitat de la lluminària no es vegi afectat. 

 

A l'hora de dissenyar lluminàries és important comptar amb els estàndards marcats per ANSI –American National Standars Institute- que defineixen fins a vuit temperatures de color nominals i on cadascuna d'elles compta amb set el·lipses de Macadam.

 

Què és un pas Macadam?

 

Encara que el nostre sistema de visió i percepció del color és un dels sentits més desenvolupats, la tolerància a les variacions depèn del color reproduït. A causa de les característiques físiques de l'ull humà el nostre sistema visual té menor capacitat de distingir les variacions cromàtiques en el color verd que les variacions en blava. D'aquí ve que l'el·lipse referida al color verd sigui més gran i admeti major variació que la corresponent al color blau.  

 

A partir d'aquí tot el que succeeixi a l'interior de l'el·lipse de cada color serà indistint a l'ull humà sent els límits de l'el·lipse els punts crítics on es comença a detectar la diferència de cromaticidad. Aquests salts produïts són el que anomenem passos Macadam.

 

Pasos MacAdam

Com es trien els leds?

 

En els últims anys, la fabricació de leds ha millorat de manera exponencial i avui els fabricants ja poden controlar de manera precisa el color de sortida resultant. La producció de leds es classifica per la proximitat al punt central de la corba, donant lloc a quantitats variables de cada secció. 

 

Quan se supervisa la qualitat dels xips d'una lluminària, la majoria de la producció caurà dins de les el·lipses menys permissibles, però encara hi haurà leds que caiguin en les el·lipses més grans. La qualitat d'aquests leds serà per tant major en el·lipses més petites o desitjables.

 

New call-to-action