IniciBlogQuè és el UGR i per què tenir-ho en compte
Tornar
Luminotècnia

Què és el UGR i per què tenir-ho en compte

12 Feb 2024

L'enlluernament és un factor que pot resultar no només molest sinó també una distracció quan s'està duent a terme qualsevol activitat, especialment a la feina. Per això, a Faro Barcelona, ​​fem referència contínuament a l'enlluernament com una cosa que s'ha d'evitar a tota costa quan es planifica la il·luminació. Aquí és on entra en joc saber què és el UGR d'una lluminària i què suposa per a la il·luminació de l'espai que estàs dissenyant.

 

 

I és que el confort visual que s'aconsegueixi en un espai està molt relacionat amb aquest índex, per això t'expliquem en aquest article què és el UGR en una lluminària i com pot afectar la il·luminació que obtinguis, ¡No t'ho perdis!

 

 

Què és el UGR en il·luminació?


Si vols ser un expert en il·luminació per treure el màxim partit al teu projecte interiorisme, és crucial evitar certs errors com els enlluernaments, i per això cal saber què és el UGR.

 

El UGR l'Índex de Enlluernament Unificat, i es tracta d'un valor que mesura l'enlluernament que produeix una lluminària davant l'ull humà. D'acord a les recomanacions de la regulació europea EN 12.464-1, per a espais d'oficina es recomanen valors UGR ≤19 per assegurar un entorn visual còmode. En general es considera mala pràctica els entorns amb UGR> 28. I en els casos en els quals l'UGR sigui menor a 16 no es considera que hi hagi un enlluernament.

 

Quan el UGR arriba fins i tot fins a 13, l'enlluernament pot ser pràcticament imperceptible per a les persones, però, a mesura que la lluminària tingui un UGR superior a aquest valor, l'enlluernament serà cada vegada més evident i molest.

 

Però saber què és el UGR en una lluminària és una mica més complex, i és que el UGR no és exactament una propietat de cada lluminària, sinó més aviat el valor UGR que tindrien en una estada amb un 20% de reflectància en terra, un 50% en parets i un 70% al sostre. Això vol dir que aquest valor podria variar en espais amb característiques diferents a aquestes.

 

 

Factors determinants


Com comentàvem anteriorment, per entendre què és el UGR en una lluminària, cal tenir en compte altres factors que influeixen en ell:

  • La forma i la mida de l'espai
  • El grau de reflectància o brillantor de la superfície de la paret, de sostre i de terra
  • El tipus de lluminària
  • La distribució de les lluminàries en l'espai
  • La posició de l'observador

 

 

Per què és important?


L'enlluernament és una cosa que pot fer que dur a terme qualsevol activitat resulti molest i fins i tot impossible. Un alt grau d'enlluernament pot fer fins i tot que hagis apartar la mirada, i això es tradueix en una enorme manca de confort visual i per tant, de comoditat en un espai.

 

A la fi i al el cap, la il·luminació influeix en gran mesura en el còmoda que pugui estar una persona en una estada concreta, de manera que evitar l'enlluernament es torna un aspecte clau si vols que un espai resulti funcional i còmode.

 

Com es calcula?


UGR és, per tant, el mesurament de l'enlluernament en un espai donat i es calcula amb la següent equació definida per la CIE (Comissió Internacional de la Il·luminació).

 

Aquesta equació és bàsicament el logaritme d'enlluernament de totes les lluminàries visibles, dividit per la il·luminació de l'entorn, Lb, on L és la il·luminació de cada font de llum, w és l'angle sòlid de la font de llum vista des de l'observador i pn és índex de posició Guth, el qual depèn de la distància de la línia de visió de l'observador a cada font.

 

Com es pot disminuir?


Encara que, com comentàvem, hi ha diversos factors que s'han de tenir en compte, també és possible fer alguna cosa per disminuir l'enlluernament, com:

  • Evitar vidres opalescents
  • Utilitzar difusors prismàtics per a les lluminàries
  • Utilitzar pantalles LED amb cobertura opal

 

Normativa UGR en il·luminació

 

A més de saber què és el UGR en una lluminària, també és important conèixer què diu la normativa sobre l'índex d'enlluernament en espais concrets.

 

La norma europea NE 12.464-1 recull tots els paràmetres importants, incloent-hi, entre d'altres:

  • El UGR
  • La luminància
  • IRC

 

Aquesta normativa indica principalment els valors mínims que s'han de complir en il·luminació, especialment en zones de treball, per garantir el confort lumínic i la comoditat de les persones en aquests espais.

 

Ara que ja saps què és el UGR en una lluminària i com pot afectar el resultat que obtinguis en un espai, la seva funcionalitat i la seva comoditat, no dubtis a consultar qualsevol dubte a Faro Barcelona per aplicar-lo de la millor manera.