IniciBlogCom plantejar una instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior professional
Tornar
il·luminació Exterior

Com plantejar una instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior professional

08 Jul 2021

Dur a terme una instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior no és una tasca senzilla que es pugui fer de qualsevol manera. Al tractar-se d'indrets exposats a la humitat, el vent, la vegetació, etc., no només el procés d'instal·lació es torna més complex, sinó que també les lluminàries que es triïn han de tenir la capacitat de resistir a aquests factors sense deteriorar-se.

¡Descarga la Checklist de ventilación con los 10 puntos a tener en cuenta en  tusproyectos de interiorismo!

Una instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior hauria de ser sempre realitzada per un tècnic especialista, però si vols conèixer amb detall els passos que s'han de tenir en compte durant el procés, aquí t'ho expliquem.

 

 

Planificar correctament la instal·lació.

Aconseguir una instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior que funcioni correctament i no es deteriori amb el temps depèn sobretot de la planificació que es faci de l'procés.

Aquesta planificació prèvia no només ha de tenir en compte factors com el tipus de lluminàries que s'han d'utilitzar en cada punt, sinó també el tipus de exterior en què es va a realitzar la instal·lació. I és que no tots els exteriors són iguals ni tenen les mateixes condicions, mentre espais com les terrasses poden ser més secs i sense vegetació, altres llocs com els jardins estan impregnats d'humitat i exposats a la pluja, el vent i la pols.

En aquest sentit, caldrà diferenciar entre exteriors de jardí, exteriors de terrassa i exteriors especials, sempre tenint en compte les característiques particulars de cada espai concret.

 

Triar lluminàries adequades per a cada zona.

Com hem comentat anteriorment, no tots els exteriors són iguals ni tenen les mateixes condicions, i a això cal sumar-li que, fins i tot dins el mateix espai, no tots els punts estan exposats als mateixos factors mediambientals ni tenen les mateixes funcions.

 

cta medio checklist ventilacion

 

En aquest sentit, cal distingir entre tres tipus de llum:

 Llum per caminar

Llum per veure

Llum per gaudir

Per a cada tipus de llum, s'han d'utilitzar les lluminàries adequades en els punts concrets per complir amb el seu paper, i en funció d'això, han de ser lluminàries amb un IP determinat per a cada zona exacta en què se situïn.

Tot això afecta la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior, ja que cada zona d'exteriors té un IP (índex de protecció) recomanat, i és important triar la lluminària amb l'IP exacte en cada punt per evitar que en un curt termini puguin trencar-se o fer malbé la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior.

 

 

Consultar el manual d'instruccions per a la instal·lació de cada lluminària.

Cada lluminària s'instal·la de forma diferent, i per evitar haver cap sorpresa amb el funcionament de les lluminàries un cop acabada la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior, el millor és seguir a peu de la lletra les instruccions concretes d'instal·lació que vinguin amb cadascuna de les lluminàries escollides.

 

Utilitzar materials adequats i preparats per a l'exterior.

No només les lluminàries es troben exposades a diferents factors mediambientals, sinó que tota la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior ho està.

Precisament per això, és important utilitzar materials que estiguin preparats per a utilitzar-se en exteriors, com connectors de cable estancs per unir tots els cables de la instal·lació.

En aquest sentit, és aconsellable assegurar, a més, que el tècnic que realitzi la instal·lació no utilitzi cinta vulcanitzada, ja que es deteriora amb el pas el temps i pot entrar aigua.

Utilitzant aquests materials adaptats a exteriors, estarem protegint la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior i garantint el correcte funcionament de sistema d'il·luminació que es vagi a instal·lar.

 

Qüestions que s'han de tenir en compte en la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior.

Si s'utilitzen lluminàries empotrables a l'exterior, no només és important assegurar-se que comptin amb l'IP apropiat per a aquesta zona, sinó també que comptin amb una capa de pedra sota que permeti que l'aigua es filtri cap a la terra.

De la mateixa manera, el pla d'encastament no s'ha de situar mai per sota terra, sinó més aviat per sobre o fins i tot a el mateix nivell, d'aquesta manera s'evitarà que l'aigua es quedi estancada aquí.

Com veus, és important tenir tots aquests factors en compte perquè la instal·lació elèctrica d'il·luminació exterior en el teu projecte surti tal com havies planificat i tingui el bon funcionament i la durabilitat assegurades. Per això, el més adequat és acudir a tècnics especialistes, com els de FARO Barcelona, ​​que puguin realitzar aquesta instal·lació tenint en compte les característiques concretes de l'espai exterior que estàs dissenyant,

¡Compte amb nosaltres i tindràs els millors resultats garantits!

 

 CTA blog checklist ventilacion