IniciBlogCaracterístiques de la lluminària led: guia per a professionals
Tornar
Led

Característiques de la lluminària led: guia per a professionals

20 Feb 2024

La il·luminació led ha substituït per complet a altres sistemes d'il·luminació tradicionals com les bombetes halògenes per les seves múltiples avantatges, especialment energètiques. Però per saber com utilitzar-les, és important conèixer les característiques de la lluminària led i alguns paràmetres importants que et guiaran en el procés d'escollir la que més s'adapti al teu projecte d'interiorisme.

 

 

Aquí t'expliquem tot el que has de saber sobre les característiques de la lluminària led que més poden aportar al teu treball, No t'ho perdis!

características de la luminaria led

 

Què és una lluminària led?
Per entendre les característiques de la lluminària led, primer cal entendre com funcionen. El funcionament d'una lluminària led es basa en el pas des de la banda de conducció a la de valència d'un electró. En aquest punt, la pèrdua d'energia es manifesta com un fotó.

La llum de les lluminàries led és monocromàtica, i depèn completament de l'material que s'utilitzi com semiconductor, amb el qual es podran aconseguir diferents colors. A més, mitjançant la combinació de tres leds amb els colors primaris (blau, vermell i groc), és possible obtenir com a resultat la llum blanca.

características de la luminaria led

 

Tipus de lluminàries led
Una de les característiques de la lluminària led que s'ha de tenir en compte és la varietat i tipus que podem trobar. Les lluminàries led es poden classificar en diferents tipus si atenem a tres qüestions:

  • El tipus de bombeta
  • El to d'il·luminació
  • El grau d'obertura


Tenint en compte el tipus de bombeta, podem trobar lluminàries led estàndard, esfèriques, globus, vela, GU10 i MR16. Segons el to d'il·luminació parlaríem de llum càlida, llum neutra i llum freda, cadascuna d'elles amb aplicació en llocs i ambients diferents.

Finalment, en relació a el grau d'obertura, hi ha lluminàries led d'angle reduït (fins a 45 º), d'angle mitjà (fins a 80º) i d'angle gran (més de 80º).

 

Característiques de la lluminària led


Algunes de les característiques de la lluminària led que has de conèixer són la potència, els lúmens i l'IRC.

La potència varia en gran mesura depenent de el tipus de lluminària led, però també dels lúmens que produeixin. Es tracta del resultat obtingut a l'dividir l'energia que es consumeix entre el temps que triga a consumir-se, i s'expressa en watts.

Així, una lluminària led d'entre 110 i 250 lúmens consumiria uns 2,5 watts, i una lluminària d'entre 1500 i 2500 lúmens consumiria només uns 14 watts, cosa que resulta en un consum energètic notablement inferior al d'altres tipus de lluminàries com les halògenes o les incandescents.

L'IRC, en canvi, és una de les característiques de la lluminària led que més ha evolucionat des dels seus inicis. I és que quan va aparèixer per primera vegada aquest tipus de lluminàries, l'índex de reproducció cromàtica era bastant baix, el que s'assimilava amb una mala qualitat de les lluminàries. No obstant això, en l'actualitat, les lluminàries led tenen un IRC superior a l'80%, el que les converteix en les favorites per a tot tipus d'espais.

 

características de la luminaria led

 

Avantatges de la lluminària led


Les característiques de la lluminària led fan que siguin un dels tipus de lluminàries amb més avantatges, sigui quin sigui l'àmbit d'aplicació.

  • Eficiència energètica: consumeix fins a un 85% menys d'electricitat que altres tipus de lluminàries tradicionals.
  • Durabilitat: pot arribar a superar les 45.000 hores d'utilització.
  • Sostenibilitat: a més de consumir menys energia, està formada per materials més sostenibles, eliminant els materials tòxics que formen altres lluminàries.

 

características de la luminaria led

 

Faro Barcelona i la lluminària LED


A Faro Barcelona vam aprofitar totes aquestes característiques de la lluminària led per crear espais còmodes, originals i funcionals. Alguns dels models de lluminàries led que més utilitzem segons cada espai són:

Balisa Brot: lluminària per a exteriors amb un disseny minimalista i modern de la col·lecció dissenyada per Yembara Studio.


Fuji: dissenyada per Isaac Piñeiro i d'inspiració japonesa. La lluminària portàtil Fuji destaca per la possibilitat de graduar la posició de la pantalla i l'opció de convertir-la en un llum penjant.


Domino: es tracta d'una lluminària empotrable interior dissenyada per Aldanondo i Fdez, amb un disseny que permet fins a quatre posicions amb diferents obertures de la llum.


Fonovia: llum penjant de la gamma tècnica dissenyada per aportar calidesa a espais de treball. A més d'il·luminar actua com panell absorbent de el so.


A Faro Barcelona tenim una àmplia experiència en l'aplicació de les característiques de la lluminària led en tot tipus d'espais i ambients. Amb el profund coneixement dels nostres professionals, posem a la teva disposició el nostre assessorament i una àmplia gamma de lluminàries led que faran brillar el teu projecte d'interiorisme. Contacta'ns i aconseguirem el major confort lumínic en l'espai que estàs dissenyant.