IniciBlogCom il·luminar un jardí: idees i consells
Tornar
il·luminació Exterior

Com il·luminar un jardí: idees i consells

12 Feb 2024

Amb l'arribada de la calor, les zones exteriors de les nostres cases s'omplen d'animació i de vida. Jardins, terrasses i superfícies verdes, es converteixen en espais molt concorreguts i agradables per a desenvolupar tot tipus d'activitats, llegir, reunions amb amics, vetllades en parella o, simplement, relaxar-se i descansar. 

 

Per a aconseguir un bon rendiment i gaudir al màxim de totes les seves possibilitats, és imprescindible saber com il·luminar un jardí perquè potenciï l'estètica, la comoditat i que també tingui en compte l'estalvi energètic. 

 

 

Projecte: Un estiu interminable de Egue y Seta | Fotografia: Vicugo Studio | llum de sobretaula VERSUS

 

Consells generals per a il·luminar un jardí

 

Per a començar, hem de tenir en compte aquestes idees bàsiques:

 

Il·lumina el necessari

 

El tractament general de la il·luminació de jardí ha de seguir les mateixes regles que la interior: il·luminem on necessitem llum i diferenciem la il·luminació de cada zona per l'ús que anem a donar.  

 

Cal tenir en compte que al jardí hi haurà llum de dia (la natural) i la llum de nit. Hem d'evitar que la il·luminació general sigui ‘plana’ i il·lumini en excés.

 

La llum ha de ser suficient però sense abusar, per a reduir així la contaminació lumínica i poder gaudir de les estrelles i la llum de la lluna.

 

Un truc: per als punts de llum a mitjana altura recomanem les aplicacions d'il·luminació indirecta o rasant a paret. Evitaran els enlluernaments

 

Materials i IP adequats

 

Depenent del lloc on vagi a instal·lar-se la lluminària, haurà de tenir un IP (índex de protecció contra aigua i cossos sòlids) major o menor. 

 

En porxos o zones semi-cobertes, un IP23 ja serà suficient; mentre que les lluminàries que es vulguin instal·lar dins d'una piscina hauran de tenir IP68 que és la màxima protecció contra cossos sòlids i contra immersions prolongades.

 

Il·lumina per a protegir 

 

És una cosa molt important que, a vegades, es passa per alt. Existeixen zones clau que has de tenir en compte a l'hora de saber com il·luminar el teu jardí, com els accessos, camins o senderes, graons i finestres.

 

Llum portàtil TAKE AWAY

 

Crear un sistema versàtil i adaptable 

 

Un sopar íntim, una reunió de treball informal, una xerrada amb amics… crea una il·luminació amb la qual es puguin crear diferents tipus d'ambient, segons requereixi l'ocasió. Per a això, pots afegir lluminàries portàtils. 

 

Realitzar una instal·lació còmoda

 

Procura col·locar diversos interruptors de llum perquè puguis controlar l'encesa lluminosa en la zona que desitgis i no en tot el jardí. A més, això ajudarà a rebaixar la factura elèctrica.

 

Il·luminació sostenible i eficient

 

Cerca lluminàries que incorporin tecnologia amb un baix consum o LED. 

 

Zones a il·luminar en un jardí

 

Existeixen diferents punts: zones de treball (barbacoa), de lectura i descans, per a reunir-se o menjar, zones de plantes i arbres o piscina, que requereixen diferents il·luminacions.

 

 

Zones d'accés

 

L'entrada al jardí i diferents accessos als que aquest pugui donar pas haurien d'estar il·luminats d'una forma directa i dirigida mitjançant lluminàries de paret o sostre (aplicacions o plafons). 

 

També poden utilitzar-se projectors amb detector de moviment i/o de llum, molt útils, ja que s'activen només quan es necessiten.

 

Zona reunió: porxos i menjadors

 

Els porxos o llocs destinats a celebracions al jardí, han d'il·luminar-se mitjançant aplicacions o mitjançant llums penjants o de suspensió, que els donaran un toc diferent. També es pot usar lluminàries dempeus.

 

Zones de pas: àrees de pas

 

La llum que necessitarem per a anar d'un lloc a un altre, per a il·luminar el camí de l'entrada o el que ens porta a la piscina. Aquesta llum ha de ser de senyalització, projectada o rasant a sòl que il·lumini només els nostres passos sense incidir en la resta de l'espai.

 

Les balises també són una opció altament estètica i sostenible. 

 

Zones de treball: barbacoes, garatge

 

Es tracta de zones destinades a la lectura, barbacoa, garatge… per a aquestes, segons els experts, el més adequat és la col·locació de llums de paret (aplicacions) de baix consum, ja que seran lluminàries que romandran enceses durant molt de temps. 

 

Per a les zones menys decoratives, com el garatge o la barbacoa, és preferible utilitzar aplicacions sòbries o projectors, que ofereixen un tipus d'il·luminació més adequada per a aquests usos. 

 

Estaca d'exterior LEAF 

 

Zones accentuades: plantes, fonts i escultures

 

Per a destacar objectes, fonts, arbres, escultures… el més indicat és usar petits projectors o estaques, ja que poden fixar-se en la gespa i permeten ser enfocades cap a on es desitgi.

 

Es tracta de la part ‘romàntica’ del jardí. És la llum ornamental que ha d'il·luminar de manera discreta les nostres plantes, els nostres arbres o algun element decoratiu que volem destacar. Aquesta il·luminació ha de crear un ambient acollidor que puguem gaudir quan siguem al jardí, però també dins de casa.

 

Projecte: Un estiu interminable de Egue y Seta | Fotografia: Vicugo Studio

 

Al voltant de la piscina 

 

En la zona decorativa, l'ideal és crear interès en un espai concret, per exemple, il·luminar una paret o una part concreta del jardí. Per a aquest últim cas el millor és usar llums de sòl o portàtils. 

 

Són molt utilitzades les lluminàries portàtils perquè poden traslladar-se i disposen d'un cable de gran llargada, són pràctiques i donen un toc molt modern al jardí. 

 

També els fanals són una molt bona opció per a il·luminar de manera general i generar un agradable ambient. Els llums de sòl són ideals per a grans terrenys. El seu disseny combina a la perfecció amb jardins minimalistes i molt avantguardistes. 

 

Piscina

 

Si al jardí o terrassa hi ha una piscina, una de les millors maneres de donar-li elegància és mitjançant una bona il·luminació, on ressaltin les formes i colors. Algunes recomanacions són: 

 

Color de la piscina

 

Quan el fons de la piscina sigui blanc o blau, aquesta necessitarà una il·luminació amb temperatura de color d'entre 4.000K i 4.500K.

 

Les especificacions de les lluminàries

 

La immersió de les lluminàries és una de les qüestions més importants a l'hora d'il·luminar una piscina ja construïda per a garantir un bon funcionament. 

 

La quantitat de llum

 

Tenint en compte que l'aigua actua com a reflector de la llum, amb poques lluminàries que s'inclogui, la sensació de lluminositat serà molt major

 

El tipus d'il·luminació que s'utilitzi

 

Encara que en altres contextos els focus RGB resulten de gran utilitat, en el cas d'il·luminar una piscina ja construïda no han d'utilitzar-se aquests focus amb canvis de color, ja que altres colors que no siguin en tots blaus solen provocar resultats poc atractius.

 

En el seu lloc, és recomanable utilitzar sempre colors freds amb empotrables més grans en el fons de la piscina i uns més petits de senyalització en les escales o parets. Les tires de LED, a més, són una bona opció per a col·locar sota el marc de la piscina en tons freds.

 

Forma i grandària de la piscina

 

Per a poder dissenyar correctament la disposició de la llum i determinar les lluminàries que seran necessàries, és necessari conèixer per endavant la grandària i la forma de la piscina, ja que el que val per a una concreta pot no resultar adequat per a una altra amb dimensions diferents.

 

A Faro Barcelona comptem amb una àmplia gamma de lluminàries d'exterior. Entra en la nostra col·lecció o descarrega't el catàleg per a descobrir totes les possibilitats que oferim.

 

New call-to-action