IniciBlogIl·luminar correctament un escriptori o zona de treball
Tornar
il·luminació Interior

Il·luminar correctament un escriptori o zona de treball

17 Ago 2022 // by Laia Canalejo

Quan treballem, ja sigui llegint, en l'ordinador o muntant peces, necessitem que els nostres ulls rebin la llum necessària per a poder realitzar aquestes labors sense necessitat de forçar la vista. Per a això, és necessari que preparem la nostra àrea de treball per a encarar la tornada al col·legi i al treball.

 

I és que la il·luminació és clau per a poder concentrar-nos, establir una bona dinàmica i aprofitar al màxim els recursos que tenim. A continuació et portem els millors consells de per a il·luminar el teu escriptori de la mà de l'equip de projectes de Faro Barcelona.

 

¡Descarga el Manual de Iluminación Profesional para asegurar el éxito de todos  tus proyectos!

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida por Faro Barcelona (@faro_barcelona)

 

1. La taula al costat de la llum natural

 

En projectes d'il·luminació, la llum natural ha d'aprofitar-se sempre que sigui possible. No obstant això, la disposició dels elements respecte a la font de llum natural és de molta importància.

 

Cerca la finestra a l'habitació on treballaràs i col·loca la teva taula allí. És important que aquesta quedi de costat de la finestra, sempre evitant col·locar-la de front, o d'esquena.

D'aquesta manera aconseguim que la distribució de llum sigui el més uniforme possible sobre els espais de treball.

 

2. Col·loca't segons la mà dominant

Per a aprofitar la llum natural, hauràs de col·locar-te en el costat oposat a la teva mà dominant. Així aconseguiràs no fer ombres en escriure, dibuixar o teclejar en la superfície de treball

 

3. Evita contrastos i enlluernaments

Quan projectem la il·luminació dins d'un escriptori o despatx, un dels factors més importants que hem de tenir en compte és la uniformitat. Els canvis bruscos d'il·luminació, i els clars foscos, fan que els ulls treballin de manera incorrecta, generant cansament i fatiga visual.

 

En aquest sentit, quan usis llum artificial, tingues en compte que aquesta es projecti de manera uniforme per tot l'espai. No és bona idea, per exemple, que en un espai fosc sol utilitzis un flexo damunt de l'escriptori. Aquest mal contrast farà que forcis més els ulls i et costi concentrar-te.

 

New call-to-action

 

4. Combina un llum de taula regulable amb la llum general per a crear uniformitat

Per a aconseguir aquesta uniformitat, l'ideal són les lluminàries de llum general, com per exemple les lluminàries lineals de llum contínua, una de les millors i més senzilles maneres de repartir la llum per tota l'oficina.

 

Aquests lineals són sistemes d'il·luminació molt versàtils, fàcils d'instal·lar, i amb rendiments lumínics adequats per a una superfície de treball. A més, estan disponibles amb difusors prismàtics, els quals són molt recomanables perquè ens ajuden a evitar l'enlluernament, sobretot en les pantalles dels ordinadors.

 

Al costat d'aquesta lluminària, et recomanem que busquis un llum de sobretaula que serveixi de suport, i que ajudi a unificar la llum general de l'habitació. Ideal que aquesta permeti regular la intensitat i la temperatura de la llum i moure el capçal segons la teva necessitat.

 

Recordeu col·locar-la de tal manera que no projecti ombres sobre el vostre espai de lectura, és a dir, si ets destre, col·locar-lo en el costat esquerre i si ets esquerrà en el costat contrari.

 

Una altra dels avantatges d'usar aquest tipus de lluminàries és que quan es treballa amb ordinadors és millor que la llum no es projecti directament sobre la pantalla, sinó que incideixi en el teclat i es dispersi. Un bon flexo ha de tenir diverses posicions i donar una llum blanca natural perquè els vostres ulls no hagin de fer un sobreesforç a l'hora de llegir o usar l'ordinador. Els llums amb llum LED són eficients i la font lumínica no s'escalfa en excés, la qual cosa ens ajuda a mantenir la concentració més temps i ens permet estalviar energia ja que el seu consum és menor

 

5. Temperatura de 4000K

La llum té tres temperatures bàsiques: blanca, neutra i càlida. La llum freda o llum blanca, d'uns 4.000K és apropiada per als ambients on es requereix parar esment, com en el cas de l'estudi, la lectura o cosir, per exemple. En cap cas, recomanem que la llum sigui excessivament brillant ni molt blanca (6000K)

 

 

El que hem d'evitar en espais de treball són les tonalitats càlides, que són molt utilitzades per a la decoració, i oscil·len entre els 2200è K i 3000è K. Encara que les mateixes sí que poden ser utilitzades en altres estades de l'espai laboral, per a recrear un ambient més còmode i relaxat, ideal per als descansos.

 

 

6. CRI superior a 80

Un altre aspecte per a tenir en compte és el índex de Reproducció cromàtic (CRI), que ens indica la capacitat que té una lluminària de reproduir els colors dels objectes de la mateixa forma que si la llum natural estigués incidint sobre ells.

Per a il·luminar un espai de treball on els usuaris passen 8 hores al dia davant d'un ordinador, cal tenir en compte el CRI, que es mesura en una escala de 0 a 10, estigui per damunt de 80. I és que lluna xifra inferior a aquesta tendeix a considerar-se com a lluminària de “mala qualitat”.

 

 

  

Importància de la il·luminació en els espais de treball

 

Una millora en el rendiment lumínic es transforma en una millora de la productivitat; és per aquest motiu que la nostra àrea de treball ha de comptar amb la llum apropiada per a nosaltres i per a fer front a l'activitat que anem a realitzar. També està demostrat que una llum adequada en l'entorn laboral ens pot ajudar a l'hora de planificar les tasques i ser més entusiastes a l'hora de realitzar-les.

 

Tots aquests motius fan que la il·luminació d'escriptoris i taules de treball sigui un tema important, una posada a punt per a començar aquest setembre amb bon peu. La il·luminació general ha de ser uniforme i dotar de llum a tota l'habitació sense que hi hagi zones més fosques que unes altres, ni espais en penombra. Una bona opció són els empotrables o plafons que ens permeten tenir una llum zenital que es distribueixi per l'estada.

 

En definitiva, la qualitat de la il·luminació ha de ser elevada per a garantir un rendiment visual suficient. A més, hem de tenir en compte que l'edat també influeix en la necessitat lumínica. Conforme ens anem fent majors la transmitància (percentatge de llum que passa a través d'una lent) del cristal·lí es va deteriorant i això provoca que necessitem més llum que abans per a fer una tasca.
  

 

New call-to-action