1. No marcar-se un horari. Com ja ens hem acostumat a la flexibilitat que suposa treballar des de casa, la qual cosa al principi es va solucionar amb unes hores marcades de treball i unes certes pauses, ara s’ha convertit en un treball a demanda segons el volum. Aquest desordre pot provocar fatiga i procrastinació, és a dir, anar deixant tasques per a més endavant.
2. Refugiar-se en el treball individual. Teletreballar no significa haver deixat de formar part d’una empresa i, encara més important, d’un equip. És necessari estar en contacte amb companys o companyes, fer reunions de seguiment i continuar propiciant el treball comú, perquè desenvolupar-se en equip no és tasca fàcil i, després d’haver-ho aconseguit, perdre-ho significaria alentir les dinàmiques del grup.
3. Oblidar en quin moment de l’any estem. En moltes empreses el teletreball ha arribat per a quedar-se, així que, a part d’haver trobat un lloc a casa on poder desenvolupar les nostres tasques, hem de tenir en compte com ens afecten les hores de llum natural segons l’estació de l’any i quan necessitem que la il·luminació artificial ens ajudi a concentrar-nos. És important col·locar-nos segons la mà dominant perquè no hi hagi reflexos en la taula, donar suport a la il·luminació general amb un llum de sobretaula que s’ajusti (com el llum INVITING) o projectar sempre llum càlida, de 4000K.


5. Deixar d’un costat l’oci. Entre que el nostre espai diari s’ha reduït a la llar i que les restriccions no ens permeten relacionar-se massa en l’exterior, la majoria de la gent ha abandonat les seves activitats d’oci. Cal recuperar-les, encara que sigui en altres formats o sense moure’s massa perquè són necessàries per a aclarir la ment, descansar i tornar al treball amb més ganes.
